Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă grevă de avertisment în Sănătate

Elena Marinescu 19/03/2024 | 18:58 Ştiri
Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă grevă de avertisment în Sănătate

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că a decis continuarea acţiunilor de protest cu o grevă de avertisment care va avea loc pe 3 aprilie în intervalul orar 12,00 – 13,00.

Acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile salariale, va fi organizată de sindicatele membre ale federaţiei în toate unităţile sanitare în care acestea au membri şi angajaţi care au semnat pentru grevă sau care vor semna până la momentul derulării ei.

„Pe site-ul dedicat coordonării publice a acţiunilor va fi publicată în curând şi lista unităţilor în care există angajaţi care ne-au comunicat public intenţia de a semna/participa la grevă”, au informat reprezentanţii federaţiei, care susţin că, în ultima perioadă, numărul angajaţilor care semnalează dorinţa de a alătura protestului semnat este într-o creştere „accelerată”.

Conform unui comunicat al Federaţiei, citat de Agerpres, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au refuzat să dea curs solicitării de încheiere a unui acord privind procedura grevei în sectorul public de sănătate, „refuz ce are ca scop împiedicarea grevei în sănătate, respectiv restricţionarea acestui drept constituţional al angajaţilor din sănătate”.

„Este astfel evident că lupta trebuie dată inclusiv în zona modalităţii de transpunere în practică a dreptului la grevă”, au completat sindicaliştii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a explicat în comunicat că la organizarea grevei se adaugă necesitatea stabilirii detaliate a fiecărui pas procedural al acesteia astfel încât desfăşurarea ei „să nu pună în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei”.

În a doua parte a lunii aprilie, după desfăşurarea grevei de avertisment, Consiliul de coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” se va întruni din nou pentru instructajul general specific grevei şi decizia privind declanşarea grevei generale propriu-zise, se mai arată în comunicat.

Care sunt revendicările?

* respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;

* asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;

* plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;

* protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei ordonanţe de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.