Facebook, dat în judecată de BlackBerry. De ce vrea producătorul canadian de telefoane mobile să închidă aplicațiile Messenger, Whatsapp și Instagram

Sebastian Popescu 07/03/2018 | 13:25 Ştiri
Facebook, dat în judecată de BlackBerry. De ce vrea producătorul canadian de telefoane mobile să închidă aplicațiile Messenger, Whatsapp și Instagram

Producătorul de telefoane BlackBerry a dat în judecată Facebook și susține că aplicațiile de mesagerie Messenger, Whatsapp și Instagram îi încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

Compania canadiană a cerut închiderea celor trei aplicații pentru că anumite caracteristici precum etichetarea persoanelor în poze, autocompletarea textului în căsuţa de căutare sau oprirea notificărilor pentru o conversaţie folosesc tehnologii brevetate de BlackBerry, notează bloomberg.com.

„Avem mult respect față de Facebook și importanța pe care au acordat-o serviciilor de mesagerie, dintre care unele au fost inventate de BlackBerry. Avem un caz puternic, pentru că Facebook a încălcat proprietatea intelectuală și, după câțiva ani de dialog, avem de asemenea obligația acționarilor noștri de a urmări căile de atac adecvate,” a precizat purtătorul de cuvânt al BlackBerry, conform aceleiași surse.

Facebook a susținut de-a lungul timpului că, în domeniul lor de activitate, este de multe ori necesar să copiezi ideile de succes ale altor companii. Conducerea gigantului american a argumentat că în momentul în care Google a introdus serviciul Gmail, existau deja și altele de acest tip pe piață.

Facebook iese la atac

„Procesul înaintat de Blackberry reflectă, cu tristețe, starea actuală a afacerii sale de mesagerie. După ce și-a abandonat eforturile de a inova, Blackberry încearcă acum să impoziteze inovarea celorlalți. Intenționăm să luptăm,” a declarat consilierul general adjunct al Facebook, potrivit businessinsider.com.

BlackBerry este primul producător de telefoane care a introdus un serviciu de mesagerie, după ce a lansat BBM în 2005. Inovația a ajutat compania canadiană să domine piața smartphone-urilor la nivel global, până la finalul anilor 2000, când deținea mai bine de jumătate din piață.

Declinul a venit după ce a refuzat să permită utilizarea aplicației BBM și de pe telefoanele care rulau alte sisteme de operare, precum cele produse de Apple. Companiile rivale s-au reorientat și și-au creat propriile servicii de mesagerie, care în timp au devenit mult mai populare decât cel produs de BlackBerry.

FOTO: Mediafax