Facebook a prins Rusia cu mâna în sac. Ce atac era pregătit la adresa Ucrainei

NewMoney 17/02/2020 | 10:55 Ştiri
Facebook a prins Rusia cu mâna în sac. Ce atac era pregătit la adresa Ucrainei

Facebook a anunţat că a suspendat o reţea de conturi utilizate de serviciul de informaţii al armatei ruse pentru a difuza conţinut fals online având ca ţintă Ucraina şi alte ţări din Europa de Est, transmite Reuters.

”Cu toate că persoanele din spatele acestei reţele au încercat să îşi ascundă identităţile şi poziţia, investigaţia noastră a descoperit legături cu serviciile de informaţii militare ruse”, arată un comunicat al Facebook.

Facebook, care a avut dificultăţi în a opri guvernele şi grupurile politice de a-i folosi platforma pentru răspândirea de informaţii false sau înşelătoare, anunţă în mod regulat că a oprit campanii de dezinformare din ţări între care şi Rusia.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat solicitării pentru comentarii.

Moscova a negat anterior acuzaţiile occidentului de amestec politic, inclusiv concluziile procurorului special american Robert Mueller, potrivit cărora s-a folosit de conturi pe reţeaua de socializare pentru a influenţa votul în alegerile prezidenţiale ddin 2016.

Peste 100 de conturi false de Facebook și Instagram

Directorul pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, a spus că cea mai recentă operaţiune a Rusiei a folosit peste 100 de conturi pe Facebook şi Instagram pentru a crea persoane false, care au pozat deseori drept jurnalişti în anumite ţări.

Aceste conturi au contactat apoi presa locală şi politicieni pentru a planta ştiri false despre probleme politice cu caracter diviziv, cum ar fi acuzaţii de corupţie, tensiuni etnice în Crimeea şi doborârea avionului unei companii din Malaezia în Ucraina, în 2014.

”Am ştiut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-şi amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operaţiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obţine un impact mai mare”, a explicat Gleicher.

Conturile, active în perioada 2016-2017

Cercetători ai firmei de analiză a mediei sociale Graphika, care au analizat conturile înainte ca acestea să fie suspendate de Facebook, au spus că majoritatea activităţilor au avut loc în perioada 2016-2017, cu toate că unele conturi au fost active chiar şi în acest an.

Reţeaua nu a reuşit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a putut să obţină publicarea unor articole în unele reţele de presă locale, a spus Ben Nimmo, director pentru investigaţii la Graphika.

Persoanele care s-au dat drept jurnalişti au efectuat şi interviuri cu critici ai Kremlinului, păcălindu-i să facă afirmaţii necenzurate, iar ulterior au publicat mesajele online.

”Operaţiunea a încercat să otrăvească izvorul de informaţii folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremlin şi anti-occidentale online şi în presa locală”, a spus Nimmo.

Facebook a suspendat şi alte două grupuri de conturi, care nu au legătură cu operaţiunea rusească. Una era legat de o reţea iranienă identificată anterior, care avea ca ţintă Statele Unite, iar altul avea legătură cu o firmă de PR din Vietnam.