Experţii ECDC au dezlegat misterul. În ce condiţii se produce reinfectarea cu noul coronavirus

Elena Marinescu 15/10/2020 | 19:19 Ştiri
Experţii ECDC au dezlegat misterul. În ce condiţii se produce reinfectarea cu noul coronavirus

O analiză recentă a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor arată că imunitatea dată de Covid-19 are legătură cu severitatea bolii și că reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2. Experții ECDC au realizat mai multe studii de caz de reinfectare cu SARS-CoV-2 raportate în diferite ţări.

Datele se bazează pe rapoarte recente publicate sau apărute ca publicaţii preliminare din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India. Mai există şi alte rapoarte în media despre azuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global, scrie Mediafax. Secvenţierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecţie cu SARS-CoV-2, după o primă infecţie confirmată, şi nu despre o prelungire a bolii.

SARS-CoV-2 suferă des mutaţii

Mai mult, în aceste cazuri analizate în raportul ECDC apare şi informaţia conform căreia a doua infectare are loc în toate cazurile analizate cu o tulpină diferită a virusului, semn că SARS-CoV-2 a suferit deja mutaţii.

Analiza ECDC mai scoate la iveală faptul că amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii şi există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecţii asimptomatice sau simptome uşoare.

Datele experţilor ECDC conduc la concluzia că majoritatea pacienţilor par să dezvolte un răspuns imun în urma primei infecţii cu SARS-CoV-2, dar că această imunitate poate scădea în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul celor 6 pacienţi incluşi în analiza ECDC.

Cazurile studiate:

Loc

Vârsta pacientului

Primul episod

Interval

Al doilea episod

Publicaţie

Hong Kong

33 de ani

Simptomatic

142 de zile

Asimptomatice

Evaluare inter pares

Nevada, Statele Unite ale Americii

25 de ani

Simptomatic

48 de zile

Simptomatic cu spitalizare

Publicaţie preliminară

Belgia

52 de ani

Simptomatic

93 de zile

Simptomatic

Evaluare inter pares

Ecuador

46 de ani

Simptomatic

63 de zile

Simptomatic

Publicaţie preliminară

India

25 de ani

Asimptomatic

108 zile

Asimptomatic

Publicaţie preliminară

India

28 de ani

Asimptomatic

111 zile

Asimptomatic

Publicaţie preliminară

Hong Kong
La jumătatea lunii august un bărbat de 33 de ani se infectează cu SARS-CoV-2. Se întâmpla la 142 de zile de la primul rezultat pozitiv la un test PCR. Dacă simptomele au fost mai severe prima dată, a doua oară omul a fost asimptomatic.

Nevada, SUA
Un tânăr de 25 de ani iese pozitiv la test pe 18 aprilie. Are durere în gât, tuse, dureri puternice de cap şi greaţă. Pacientul a fost testat negativ de două ori în săptămânile scurse de la dispariţia simptomelor, dar pe 31 mai s-a simţit din nou rău. De data aceasta însă forma de boală a fost mult mai severă, pacientul având nevoie de oxigenoterapie. În acest caz a fost vorba despre două infectări independente, cu tulpini diferite de SARS-CoV-2.

Belgia
O femeie de 52 de ani a fost diagnosticată pe 9 martie cu infecţia, după ce a avut simptome specifice. La trei luni de la simptomele iniţiale, pacienta a mers din nou la medic, unde rezultatul a ieşit pozitiv. Analizele de laborator au arătat clar o infecţie cu tulpini diferite, iar severitatea bolii aproximativ la fel în cele două momente ale infectării.

Ecuador
Un bărbat de 46 de ani a venit la medic pe 12 mai 2020, după trei zile în care a avut dureri de cap şi somnolenţă. A fost diagnosticat cu SARS-CoV-2, iar pe 3 iunie testul a ieşit negativ. Pe 20 iulie însă, după ce pacientul a intrat în contact cu o rudă infectată, testul său a ieşit din nou pozitiv, iar forma de boală a fost mult mai severă ca prima. Din nou, tulpini diferite ale virusului.

India
Două cazuri de reinfecţie au fost raportate şi în India, ambele la oameni din cadrul personaluli medical care îngrijeşte pacienţi cu Covid. În ambele cazuri a fost vorba despre variante diferite ale virusului SARS-CoV-2.

Astfel, experţii au constatat că patru dintre pacienţi au raportat simptome în timpul primului episod al infectării, iar în India au fost detectate două cazuri asimptomatice în timpul controlului de rutină al angajaţilor din domeniul sănătăţii, transmite Digi24. Imaginea clinică a episodului de reinfecţie a fost diferită în cele şase cazuri: trei reinfecţii au fost probabil asimptomatice, o persoană a prezentat simptome uşoare, una a prezentat simptome moderate şi una a necesitat spitalizare cu oxigenoterapie.