Evacuări masive în zona barajului Kahovska, bombardat în Ucraina. Zelenski a convocat o reuniune a consiliului său de securitate

Elena Marinescu 06/06/2023 | 19:21 Ştiri
Evacuări masive în zona barajului Kahovska, bombardat în Ucraina. Zelenski a convocat o reuniune a consiliului său de securitate

Peste 17.000 de persoane sunt evacuate din zona Barajului Kahovska, anunţă marţi procurorul general ucrainean Andrii Kostin, relatează AFP.

”Peste 40.000 de persoane riscă să se afle în zone inundate”, anunţă procurorul general într-un mesaj postat pe Twitter. ”Autorităţile ucrainene evacuează peste 17.000 de persoane”, precizează el.

”Din nefericire, peste 25.000 de persoane se află pe teritoriul aflat sub control rusesc”, scrie Kostin. Ocupaţia rusă a anunţat că a început evacuarea locuitorilor a trei localităţi, Nova Kahovka, Golo Pristan şi Oleşki.

Igor Ghirkin, fost lider al forţelor pro-ruse din estul Ucrainei, a scris pe popularul său blog de pe Telegram că distrugerea barajului ar putea „mătura” forţele Moscovei de pe malul stâng (estic) al Niprului, în aval de Nova Kahovka.

„Ar distruge, de asemenea, toate fortificaţiile noastre defensive, toate câmpurile minate, toate depozitele cu muniţie ar fi inundate, ar distruge total sau parţial toate bunurile pe care nu au reuşit să le trimită cu vaporul (şi asta ar fi destul de mult, din păcate)”, a scris Ghirkin, potrivit News.ro.

Deşi intră deseori în conflict cu armata, cei mai mulţi dintre bloggerii militari ruşi par să fie de acord cu linia adoptată de Kremlin, care vorbeşte despre un „sabotaj deliberat al părţii ucrainene”, după cum a susţinut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Zelenski a convocat o reuniune a consiliului său de securitate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune a consiliului său de securitate, iar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a acuzat Moscova de „crime de război”. De asemenea, Kievul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni asupra Rusiei.

Atât centrala, cât şi barajul se află în zone ocupate de forţele ruseşti în urma invaziei lansate la sfârşitul lui februarie 2022.

Acest atac asupra uneia dintre cele mai mari lucrări de infrastructură de acest tip din Ucraina intervine la o zi după ce Ucraina a afirmat că a câştigat teren în apropiere de Bahmut, relativizând în acelaşi timp amploarea „acţiunilor ofensive” desfăşurate în alte părţi ale frontului. Rusia susţine însă este vorba de atacuri de amploare, pe care le respinge.