Electrica anunţă că este prima companie din România care va folosi un sistem de inteligenţă artificială pentru amprentarea energetică a sediului central

Andrei Dumitru 31/01/2024 | 14:10 Ştiri
Electrica anunţă că este prima companie din România care va folosi un sistem de inteligenţă artificială pentru amprentarea energetică a sediului central

Furnizorul şi distrubuitorul de energie Electrica anunţă că înregistrează o premieră pentru România, prin implementarea unui sistem de algoritmi de inteligenţă artificială care vor avea capacitatea de a identifica în timp real amprenta energetică a principalelor receptoare din sediul central, în cadrul unui proces de monitorizare indirectă.

”Electrica înregistrează o premieră pentru România, prin implementarea unui sistem de algoritmi de inteligenţă artificială care vor avea capacitatea de a identifica în timp real amprenta energetică a principalelor receptoare din sediul central, în cadrul unui proces de monitorizare indirectă”, anunţă compania.

Denumirea completă a proiectului este „Dezvoltare algoritmi de inteligenţă artificială şi metode numerice avansate pentru amprentarea energetică în timp real a receptoarelor principale dintr-o clădire comercială”, cu acronimul AI-AE. Acesta constă în dezvoltarea unor algoritmi bazaţi pe inteligenţă artificială, care vor coordona un set de metode numerice avansate, cu scopul detecţiei în timp real a principalilor consumatori de energie electrică din sediul central al companiei.

Iniţiativa vine ca urmare a preocupării constante pentru identificarea de soluţii eficiente care să vină în sprijinul demersurilor din domeniul sustenabilităţii. Ulterior, Electrica îşi propune crearea unei strategii de replicare a soluţiei la nivelul întregului patrimoniu de clădiri.

„Energia se numără printre domeniile care au enorm de mult de câştigat din interpretarea datelor culese cu ajutorul inteligenţei artificiale. Credem cu tărie că acele companii care mizează pe inovare şi pe sisteme eficiente de culegere şi interpretare a datelor vor reuşi să ofere cele mai bune produse şi servicii. Sistemul pe care urmează să îl aplicăm pentru prima dată în sediul nostru central, cu acronimul AI-AE, care nouă ne sună ca o exclamaţie de succes, precum noua Evrika!, reprezintă încă o dovadă a faptului că ne respectăm angajamentele şi ne dorim să fim în prima linie a evoluţiilor tehnologice”, a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Dezvoltat împreună cu cercetătorii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi startup-ul Renergia, sistemul AI-AE foloseşte senzori de măsurare în toată clădirea şi un sistem de monitorizare inteligentă. Informaţiile despre consumul energetic vor fi prelucrate utilizând algoritmi care vor ţine cont de tiparele de consum înregistrate. În plus, proiectul implică şi crearea unei infrastructuri de tip cloud pentru colectarea şi stocarea datelor de consum.

„Proiectul va genera şi un instrument de tip dashboard pentru accesarea facilă a informaţiilor obţinute în urma aplicării metodologiei  dezvoltate, sub formă de platformă web. Acesta le va oferi partenerilor noştri de la Electrica posibilitatea de a vizualiza în timp real consumul de energie segregat în funcţie de categoriile de receptoare, dar şi de a genera automat recomandări pentru eficientizarea consumului energetic. Ne bucurăm să facem parte din acest demers unic în România şi le mulţumim şi pe această cale tuturor celor implicaţi pentru încrederea acordată”, a completat profesorul Vasile Ţopa, rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Renergia este un startup de tehnologie afiliat Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, care a dezvoltat prima aplicaţie mobilă de sustenabilitate din România. Folosind tehnici probabilistice, statistice şi de inteligenţă artificială, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanţ energetic personalizat pentru locuinţe. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică şi termică, generând, în acelaşi timp, măsuri de eficienţă energetică pentru utilizatori.

„Acest parteneriat reprezintă un factor catalizator esenţial pentru avansarea şi consolidarea ecosistemului de inovare din România. Suntem încântaţi să participăm la o iniţiativă care abordează o problemă de actualitate şi al cărei rezultat final va genera un impact pozitiv semnificativ asupra mediului înconjurător”, au afirmat coordonatorii startup-ului clujean, Alexandru Mureşan şi Dacian Jurj.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de furnizare, distribuţie şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai mari jucători din sectorul serviciilor energetice.