Efectele creșterilor de salarii: Producătorii nu mai au șanse nici acasă, nici peste hotare

NewMoney 15/05/2017 | 17:00 Ştiri
Efectele creșterilor de salarii: Producătorii nu mai au șanse nici acasă, nici peste hotare

Costurile mici au fost principalul atu al economiei autohtone, însă competitivitate prin preț s-a erodat în ultimii ani, ceea ce le-a permis unor investitori străini să câștige tot mai mult teren în fața jucătorilor de pe plan local, reiese dintr-o analiză a Băncii Naționale a României (BNR).

Analiza vine în contextul în care în urmă cu câteva luni, guvernatorul Mugur Isărescu spunea că nu mai există spațiu pentru aprecierea leului (întărirea monedei naționale ar duce la o scumpire a exporturilor și deci o erodare a competititvității exportatorilor români).

Nuanțând declarația de atunci cu ajutorul acestei analize publicate în Raportul asupra inflației (mai), Isărescu a precizat că producătorii români riscă să piardă nu doar piețele externe, ci și piețele interne, unde ponderilor investitorilor unguri sau polonezi au început să crească simțitor.

”Pentru bunurile pe care de regulă le exportăm, dacă mai adăugăm și presiunile viitoare care vin din majorările inerente de salarii, nu numai din sectorul bugetar, dar și din sectorul privat, atunci vedeți încă o dată de ce am simțit nevoia să transmitem acest mesaj privind evoluția cursului. Nu avem nevoie de o apreciere a cursului pentru că ea nu se va dovedi sustenabilă”, a avertizat Isărescu.

În Raportul asupra inflației publicat luni de BNR se arată că principalul factorul de atragere a investițiilor în România a fost competitivitatea prin cost a economiei autohtone. Analiza BNR a fost realizată cu ajutorul indicatorului privind cursul de schimb real efectiv (ajustat cu inflația) – REER, prețurile luate în calcul fiind cele de producție. ”Nu iei marfa din raft și o duci la export, o iei din poarta fabricii”, a explicat Isărescu metodologia BNR.

”Evoluția care iese însă în evidență este aprecierea continuă a REER în industria producătoare de bunuri de consum începând cu anul 2014. Tendința nu poate fi disociată de creșterea alertă a salariului minim brut pe economie, aceste ramuri utilizând intensiv factorul muncă, mai ales cu un grad scăzut de pregătire”, este una dintre concluziile analizei.

Dacă în cazul industriei mobilei, competitivitatea prin preț este mai puțin relevantă, jucătorii de profil creându-și avantajul competitiv prin produse de o calitate superioară (destinate în special piețelor externe), pentru industria ușoară și cea alimentară este probabil unul din elementele-cheie ale vânzărilor. Competitivitatea limitată a acestora din urmă a devenit evidentă în anul 2016, odată cu stimularea puternică a cererii de consum, producătorii autohtoni pierzând tot mai mult teren în fața importurilor mai ieftine.

”Nici nu trebuie să ne gândim că pierdem piețele de export, le pierzi pe cele interne. Îi crește ponderea importatorului și exportatorului polonez, ungur pe piața românească”, este avertizarea guvernatorului.

Sursă: prezentarea guvernatorului Mugur Isărescu