Hotnews: Ministerul Educației vă folosește calculatorul pentru a mina criptomonede

Sebastian Popescu 31/05/2018 | 11:28 Ştiri
Hotnews: Ministerul Educației vă folosește calculatorul pentru a mina criptomonede

Site-ul Ministerului Educației folosește computerele persoanelor care îl accesează pentru a mina criptomonede, potrivit Hotnews.ro.

Utilizatorii care folosesc antivirusul Avira sau aplicația care blochează reclamele AdGuard și încearcă să acceseze site-ul www.edu.ro, ce aparține Ministerului Educației sunt întâmpinați de mesajul: „AdGuard has detected an attempt by this website to use your browser as a crypto-currency miner. It can create significant CPU load. Press „Cancel” to prevent it.” ( AdGuard a detectat o tentativă a acestui website de a folosi browser-ul dumneavoastră pentru a mina criptomonede. Acest lucru poate încărca foarte mult procesorul. Apăsați „Cancel” ca să preveniți acest lucru, n.r.).

Citește și: Bruxelles-ul declară război motoarelor diesel: „În câţiva ani acestea vor dispărea complet”

Potrivit testelor efectuate de  jurnaliștii de la Hotnews.ro, dezactivarea aplicației AdGuard arată cum la accesarea site-ului gradul de folosire a procesorului PC-ului urcă instant la 100%, lucru ce ar fi imposibil să se întâmple la accesarea unei simple pagini web.

Specialistii CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) avertizau în luna ianuarie a acestui an că pe aproximativ 150 de domenii de internet .ro este folosit un cod care genereaza criptomoneda Monero, încetinind funcționarea dispozitivelor utilizatorilor.

„Recent, un utilizator al rețelei sociale Reddit a publicat capturi de ecran prin care afișa faptul că în codul sursă al unui cunoscut site de știri din România este inserat un script activ care folosește CoinHive, pentru a mina criptomoneda Monero. CoinHive funcționează prin furnizarea deținătorilor de site-uri web unui cod Javascript pe care îl pot incorpora în site-ul lor. Acest cod utilizează puterea de procesare a vizitatorilor site-ului pentru a mina Monero”, se arată în comunicatul CERT-RO.

Citește și: Șapte sfaturi utile pentru buna funcționare a telefonului mobil pe timp de vară. Ce accesorii sunt recomandate în vacanță

„Sigur, este o situatie avantajoasa pentru ambele parti, deoarece CoinHive pastreaza o parte din suma minata, in timp ce proprietarul site-ului pastreaza restul. Din nefericire insa, vizitatorii acestor site-uri nu sunt intotdeauna notificati cu privire la faptul ca procesorul lor este utilizat la o anumita capacitate, fara acordul lor. CoinHive in sine este o companie legitima. Cu toate acestea, actorii implicati in aceste operatiuni nu fac intotdeauna ca acest proces sa fie transparent”, au mai precizat specialiștii.

Pentru a preveni acest lucru, cei de la CERT-RO recomandă instalarea unor extensii, care sunt disponibile atât în browserele utilizate pentru PC, cât și pentru platformele mobile, precum „No Coin”, „minerBlock” sau „Coin-Hive Blocker”, disponibile în Google Chrome.


Foto: Captura www.edu.ro