Economia și mecanismele financiare folosite de cazinouri pentru a ieși pe plus (P)

NewMoney 04/07/2023 | 16:02 Ştiri
Economia și mecanismele financiare folosite de cazinouri pentru a ieși pe plus (P)

Tot mai multe cazinouri online au oferte de tip bonus fără depunere. Această strategie indică faptul că industria de gambling a înțeles foarte bine că, pentru a câștiga, trebuie mai întâi să cheltuiască. Economia cazinourilor se bazează pe jucători, iar orice client care primește un cadou va returna înzecit valoarea acelui cadou, fără să își dea seama.

Mecanismul financiar folosit de cazinouri pentru a ieși pe plus se bazează pe marja de profit (avantajul casei). Acest termen desemnează procentul din mizele plasate de un jucător care rămân operatorului, la un rulaj de 1x.

Implementat în softurile care coordonează jocurile, „avantajul casei” face va șansele de câștig pe termen lung să nu fie de 50% în favoarea cazinoului și 50% în favoarea clientului, ci favorabile operatorului.

Un asemenea mecanism poate fi explicat cel mai bine printr-un exemplu concret. O probabilitate de câștig de 50% se traduce printr-o cotă de 2.00. Să ne imaginăm că un cazinou are în ofertă un joc jucat, la un moment dat, de oricare dintre noi: datul cu banul.

Avantajul casei își spune cuvântul

Sunt 50% șanse să iasă „cap” și 50% să iasă pajură. Dacă nu ar interveni avantajul casei, cotele ar fi 2.00/2.00. Dar cazinoul trebuie să își asigure un profit garantat, așadar va afișa cote 1.95/1.95. Valoarea variază în funcție de mărimea marjei de profit, unii operatori practicând o marjă mai mare, iar alții mai mică.

Să spunem că un jucător mizează 100 de pariuri cu miza 10 lei pe „cap” și câștigă jumătate dintre runde. Chiar dacă numărul pariurilor este egal cu cel al pariurilor câștigate, la final jucătorul va avea în cont 950 de lei, după un rulaj 1000 de lei, 50 de lei rămânând la cazino. Dacă își rulează din nou bugetul, atunci operatorul rămâne în cont cu o sumă și mai mare.

De aceea, interesul oricărui cazinou este să aibă un număr cât mai mare de jucători, care să petreacă timp cât mai mult pe platformă și să joace sume cât mai mari. Dacă nu există pariuri sau dacă jucătorii sunt puțini, atunci rulajul este mai mic și profitul este mai mic.

Cele mai populare jocuri de cazinou sunt sloturile și ruleta. Păcănelele funcționează pe baza unui sistem RNG care teoretic stabilește aleatoriu ordinea simbolurilor pe role, dar practic ține cont de avantajul casei și de ponderea pictogramelor, cele mai puțin valoroase oprindu-se mai des pe grilă. La ruletă, avantajul casei este asigurat prin introducerea simbolurilor „0” și „00” pe roată. Dacă bila se oprește pe ele, atunci clienții pierd automat.

Privind cazinoul ca model de afaceri, formula de câștig este reprezentată de produs dintre timpul mediu petrecut de clienți pe site, miza medie și capacitatea de utilizare. Capacitatea de utilizare este reprezentată de numărul de jucători care accesează, la un moment dat, un slot. În mod logic, un aparat dintr-o agenție stradală va avea un randament mult mai mic decât unul online, la care pot juca mii de pasionați în același timp.

Atragerea clienților bogați a devenit o prioritate

Și în rândul cazinourilor de pe piața românească se observă tendința introducerii unor programe de tip VIP, prin care sunt recompensați jucătorii cu activitate intensă pe platforme sau high-rollerii. Atragerea clienților bogați a devenit o prioritate, ei beneficiind de jocuri exclusiviste.

Păcănelele funcționează la fel indiferent de miză, de aceea sunt căutați cei care își permit să mizeze sume mari. Se poate să apară o serie de 20 de rotiri necâștigătoare. Dacă miza rotirii este de 0,20, atunci clientul pierde 4 lei. În schimb, dacă valoarea fiecărui pariu este 100 de lei, atunci cazinoul câștigă 2000 de lei.

Mașinile de slot rămân principala sursă de venit pentru cazinouri. În SUA, procentul se ridică la 80% din veniturile totale. Atunci când analizează performanța financiară, cei din industrie se raportează la doi termeni: „Drop” și „Hanlde”. „Drop” desemnează bugetul alocat de client, iar „Handle” reprezintă banii pierduți în total. De exemplu, dacă un jucător își alimentează contul cu 100 de lei, înseamnă că are un „Drop” de 100 de lei. Dacă din rulajul acestei sume câștigă 80 de lei și rămâne cu balanța pe zero, atunci are un „Handle” de 180 de lei.

Per total, cazinoul iese mereu pe plus, chiar dacă cineva alimentează contul cu 20 de lei și retrage 2.000 de lei. El nu câștigi banii operatorului, ci banii pierduți de alți clienți. Cum se spune, ce e al cazinoului „e pus deoparte”