E oficial! Peste 8 milioane de români lucrează în diaspora. Guvernul de la Bucureşti caută soluţii pentru repatriere

Elena Marinescu 19/05/2022 | 18:41 Ştiri
E oficial! Peste 8 milioane de români lucrează în diaspora. Guvernul de la Bucureşti caută soluţii pentru repatriere

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, a declarat joi secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.

Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale.

Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a menţionat Florin Cârciu, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Bucureşti caută soluţii pentru repatriere

El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor. „Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi„, a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.

Florin Cârciu a subliniat că au loc „discuţii deschise pe toate zonele, în agricultură şi construcţii”. „Patronatele nu sunt cele care vor să îi repatrieze pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franţa de 30 de ani, am o experienţă în acest domeniu – şi noi acolo avem nevoie de forţă de muncă, este lipsă de forţă de muncă. Datoria noastră este să găsim soluţii. Sunt convins că le vom găsi împreună cu Guvernul României, să convingem românii din afara graniţelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar aproape”, a mai spus Florin Cârciu.

Numărul locurilor de muncă în străinătate pentru români a crescut cu 9% în 2021

Angajatorii au scos pe piaţă, în 2021, un număr mai mare de oferte de muncă pentru românii care şi-au dorit un job peste graniţe, comparativ cu 2020, cele mai multe locuri de muncă fiind disponibile în Germania, conform datelor colectate de o platformă de recrutare. Cele mai atrăgătoare categorii au fost „Fabrici şi Depozite”, „Servicii de Transport Auto” şi „Construcţii”.

În primele două luni din 2022, cifrele sunt comparabile cu cele înregistrate în 2021, astfel că în ianuarie şi februarie au fost disponibile în platformă aproximativ 1.200, respectiv 1.300 de joburi, pentru românii care îşi doresc să muncească peste graniţe.

Topul salariilor în 2021 și 2022 peste granițe

Cele mai mari salarii pentru joburile în străinătate au fost înaintate anul trecut de angajatorii care căutau personal pentru domeniul ”Sănătate”, unde renumerația medie lunară a depășit 2.500 de euro. Această categorie conducea topul salariilor chiar și în 2020.

Aproximativ 2.000 de euro lunar au oferit angajatorii și pentru joburile din categoriile ”Construcții”, ”Alte Domenii” și ”Servicii de Transport Auto”. Oferte financiare atractive au fost postate în 2021 și pentru sectoarele ”Îngrijire persoane” (1.700 de euro), ”Fabrici și Depozite” (1.560 de euro), ”Agricultura și Silvicultură” (1.550 de euro), precum și ”Hoteluri și Restaurante” (1.540 de euro).

Anul 2022 a debutat cu oferte financiare atractive pentru candidații la joburile din domeniul ”Sănătate”, care pot câștiga până la 4.500 de euro lunar, mult peste nivelul din 2021. Angajatorii oferă remunerații ridicate și pentru cei care optează pentru un job în domeniile ”Construcții”, ”Servicii de Transport Auto”, ”Îngrijire persoane” și ”Alte domenii”, respectiv, în medie, peste 2.000 de euro pe lună.

Muncitorii agricoli pleacă cu sutele să muncească în străinătate datorită salariilor foarte bune față de ceea ce oferă angajatorii români. De exemplu, angajaţii la o fermă în țară primeau 120 de lei pe zi, pe când în Spania iau 80 de euro, adică 400 de lei, în Elveția 560 de lei, iar in Danemarca 660 de lei pe zi.

România, cel mai mare exportator de forță de muncă sezonieră în Italia

Autoritățile italiene estimează că 180.000 de oameni ar fi în situații de exploatare, dintre care aproape 57.000 de femei. Departe de orașe, pe terenurile agricole, trăiesc adevărate tragedii.

O româncă din Italia, care a lucrat în agricultură înainte să devină activistă pentru drepturile muncitorilor, a povestit pentru Libertatea despre pericolele ce amenință femeile care lucrează la cules de fructe și legume.

Adriana Patrichi este o femeie de 43 de ani care a plecat în Italia în 2007, urmându-și soțul. La început, și-a găsit și ea de lucru în agricultură. În orășelul Castrovillari, din regiunea Calabria, sudul Italiei, unde locuiește de atunci, sunt la mare căutare acești „braccianti”. Această zonă este livada Italiei, de altfel.

Ea a povestit sursei citate că utnele dintre femei sunt exploatate chiar de cei apropiați, soții lor, rude, alți români, vecini din satele de unde au plecat. „Sunt chiar și femei românce care au rolul ăsta de intermediar, de a găsi forța de muncă și caporalul este de origine română fiindcă ei recrutează persoanele din propria țară pentru a le aduce la muncă în străinătate”, spune Patrichi.

Se începea munca foarte devreme, la cules de mandarine se începea la 4-5 dimineața, fiindcă de multe ori câmpurile sunt departe, mergi mult pe drum. Ai, apoi, și zece ore de muncă, fără pauze. Mănânci un sendviș foarte repede, ai voie de maximum două ori să mergi la baie și câmpul este serviciul igienic pe care trebuie să-l folosești”, povestește românca. Atunci a văzut cu ochii ei abuzurile celor pe care italienii îi numesc „caporali”, adică cei care intermediază munca la negru.

Ce trebuie să știți înainte de a pleca la muncă în străinătate

– Contractul de muncă trebuie să fie scris într-o limbă pe care o cunoști, să primești și tu o copie.

– Trebui să includă numele firmei pentru care vei lucra, locul unde vei lucra, tipul de muncă, salariul, data la care urmează să începi să lucrezi și tipul de contract – pe perioadă nelimitată sau pe perioadă limitată.

– Legal, durata zilei de lucru la câmp, în Italia, e de 6 ore și 30 de minute (39 de ore pe săptămână) și că tot ce lucrează peste reprezintă ore suplimentare, care sunt maximum 3 ore în plus pe zi și se plătesc în plus între 25% și 45%.

– O zi de muncă în agricultură în Italia e plătită cu minim 52 de euro brut.

– Muncitorii în agricultură au dreptul la echipament de lucru, 24 de ore consecutive de odihnă săptămânală, concediu de odihnă plătit, concediu medical, șomaj agricol, indemnizație dacă ți se întâmplă un accident de muncă, alocația pentru nucleul familial chiar dacă copiii tăi rămân în România.

– Foarte important: angajatorul nu are voie să îți rețină documentele de identitate, îi poți da o copie.

– Înainte de a porni la drum, e bine să știi unde vei locui, cu ce transport mergi de acasă la muncă, adresa, telefonul și persoana de contact de la locul de muncă și stabilește cu cineva de încredere de acasă o parolă pe care să o folosești în caz de pericol și acea persoană să știe că e cazul să sune la poliție.

– Există și un număr verde pentru a semnala traficul de persoane: 0800 800 678 sau 004.021.313.31.00.

Românii au dreptul de recuperare a taxelor din ţara în care au lucrat

Autoritățile fiscale rețin de multe ori mai multe taxe decât sunt necesare, astfel că oamenii pot primi înapoi chiar și peste o mie de euro pe an din taxele plătit în plus. Astfel, mulţi români îţi pot recupera taxele din țări precum Germania, Olanda, Austria, Belgia și altele. Se poate apela la companii specializate, care în primă fază le oferă o estimare a sumei pe care o pot recupera (în baza adeverinței de venit de la angajator) și apoi aplică direct la fiscul din țara respectivă.

Companiile specializare spun că românii își pot recupera taxele din străinătate, atât din impozitul pe salariu, cât și din alocația copiilor, transport, chirie și câteva alte impozite pe care le reține statul în care muncesc.