După mai multe amânări, celebru scandal Panama Papers revine! Anchetă de amploare

Elena Marinescu 08/04/2024 | 18:25 Ştiri
După mai multe amânări, celebru scandal Panama Papers revine! Anchetă de amploare

27 de persoane sunt judecate, în Panama, în procesul care urma să înceapă în 2021, dar a fost amânat în mai multe rânduri din diverse motive.

Este vorba de scandalul ”Panama Papers”, care a dezvăluit în 2016 că personalităţi din întreaga lume au făcut evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, iar între persoanele judecate se află fondatorii cabinetului, Jürgen Mossack şi Ramon Fonseca Mora, relatează AFP.

Audierile – într-un tribunal penal – urmează să continue până la 26 aprilie. Procesul a fost prevăzut iniţial în 2021, însă a fost amânat de mai multe ori, din diverse motive.  Faptele examinate ale Mossack Fonseca au fost dezvăluite în 2016 într-o anchetă – cunoscută sub numele de Panama Papers – a Consoriţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI).

În baza dulvulgării a 11,5 milioane de documente de la Mossack Fonseca, ancheta a arătat că şefi de stat şi de guverne, oficiali politici de prim-plan şi personalităţi din finanţe, sport şi lumea artistică au ascuns fiscului proprietăţi, întreprinderi, capitaluri şi profituri.

Între personalităţile menţionate în aceste documente se află, între mulţi alţii, foşti şefi de Guvern ai Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson, Pakistanului Nawaz Sharif şi Regatului Unit David Cameron, fostul preşedinte argentinian Mauricio Macri, sau starul fotbalului Lionel Messi ori cineastul spaniol Pedro Almodovar.

Panama, pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Scandalul a antrenat închiderea cabinetului Mossack Fonseca, iar imaginea acestei ţări mici din America Centrală a fost grav afectată. Panama se află pe o listă neagră a paradisurilor fiscale întocmită de către Uniunea Europeană (UE).

Anumite dispoziţii ale legislaţiei din Panama împotriva spălării de bani nu erau adoptate atunci când a izbucnit scandalul, ceea ce ar putea îngreună eventuale condamnări. În Panama, delictul evaziunii fiscale se depseşte abia din 2019 şi cu privire la sume de peste 300.000 de dolari pe an. Anterior, evaziunea fiscală nu era considerată un delict, ci o simplă infracţiune administrativă.

În iunie 2023, s-a cerut condamnare la o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare a fondatorilor cabinetului de avocatură în scandalul ”Lava Jato” cu privire la spălare de bani în legătură cu întreprinderi braziliene în sectorul construcţiilor, între care gigantul Odebrecht.

Verdictul încă nu a fost pronunţat în acest scandal, care este separat de Panama Papers. Acesta a arătat că întreprinderi braziliene, inclusv Odebrecht, au dat mită mai multor ţări din America Latină pentru a obţine licitaţii publice în perioada 2005-2014.

În afară de cei doi avocaţi, în dosar sunt judecate aşte 25 de persoane. Toţi inculpaţii s-au declarat nevinovaţi. Potrivit sursei citate de News.ro, Ramon Fonseca Mora a respins acuzaţiile formulate împotriva sa drept ”ridicole”.