După atacul cibernetic masiv, Bitdefender oferă clinicilor şi spitalelor acces gratuit la soluţii antivirus

Elena Marinescu 13/02/2024 | 16:44 Ştiri
După atacul cibernetic masiv, Bitdefender oferă clinicilor şi spitalelor acces gratuit la soluţii antivirus

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă că Bitdefender a oferit gratuit protecţie avansată instituţiilor sanitare publice din România, indiferent dacă sunt cabinete medicale, clinici sau spitale. Potrivit sursei citate, oferta este valabilă pentru 12 luni.

”Compania românească de securitate Bitdefender a contactat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) pentru a oferi gratuit soluţii de securitate pentru a ajuta sistemul sanitar şi buna desfăşurare a actului medical în contextul recentului atac cu ransomware care a afectat activitatea din zeci de spitale din România”, anunţă, marţi, DNSC, într-un comunicat citat de News.ro.

Instituţia precizează că Bitdefender va oferi acces gratuit la soluţii de securitate informatică destinate mediului de business tuturor instituţiilor sanitare publice din România, ca parte a unui demers de a le întări rezilienţa în faţa recentelor atacuri informatice.

”Ca răspuns la atacurile ce vizează sistemul de sănătate şi nivelul ridicat de risc, Bitdefender oferă gratuit serviciile MDR Foundations însoţite de produsul GravityZone Enterprise pentru instituţiile sanitare publice din România până la 12 luni.

Împreună, tehnologiile GravityZone şi serviciile MDR Foundations de consultanţă, monitorizare, investigare şi gestionare a ameninţărilor oferite de experţi Bitdefender, asigură detecţia promptă a breşelor de securitate cibernetică şi oferă protecţie de cel mai înalt nivel împotriva potenţialelor atacuri care ar viza sistemul de sănătate din România”, a mai transmis DNSC.

Solicitarea de servicii poate fi făcută direct de pe site-ul Bitdefender

Luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi.

Ulterior, instituţia a transmis că alte cinci spitale de pe teritoriul naţional care folosesc platforma informatică Hipocrate au fost afectate de respectivul atac cibernetic, precum şi că există o cerere de răscumpărare în valoare de 3,5 bitcoin (BTC) – aproximativ 157.000 de euro.

bitcoin

LISTA spitalelor afectate de atacul cibernetic

Conform Directoratului, pe lista celor 26 de spitale afectate se află:

– Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” Bucureşti

– Spitalul de Pediatrie Pitești

– Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad Hunedoara,

– Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede,

– Spitalul Orăşenesc Băicoi,

– Clinica Sante Călăraşi (clinică privată),

– Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău,

– Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia,

– Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa,

– Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti,

– Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa,

– Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara,

– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare,

– Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei,

– Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte,

– Spitalul Clinic Colţea,

– Spitalul Municipal Medgidia,

– Institutul Clinic Fundeni,

– Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB),

– Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi),

– Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga,

– Spitalul orăşenesc Băicoi,

– Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti,

– Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca,

– Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti

– Centrul medical MALP Moineşti.

Reprezentanţii DNSC au precizat că majoritatea unităţilor medicale afectate au copii de siguranţă ale datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă), cu excepţia unuia ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Acest lucru ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor.

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului de tip ransomware.