După Albalact, francezii de la Lactalis pun mâna și pe Covalact

NewMoney 16/12/2016 | 17:58 Ştiri
După Albalact, francezii de la Lactalis pun mâna și pe Covalact

Grupul francez Lactalis a achiziționat producătorul de lactate Covalact, deținut de fondul de investiții SigmaBleyzer Southeast European Fund IV. Astfel, francezii ajung la afaceri de peste 1 miliard de lei în România, reprezentând circa un sfert din piața totală a lactatelor.

Radu Bugică, country manager al SigmaBleyzer, a confirmat pentru NewMoney vânzarea Covalact. Pe de altă parte, Cornel Dănilă, directorul general Covalact, a precizat că nu cunoaște detalii despre această tranzacție.

Tranzacția urmează să fie supusă aprobării Consiliului Concurenței.

În iunie 2007, SigmaBleyzer Southeast European Fund IV, un fond privat de investiții care are printre investitori BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare) și OPIC (Oficiul Pentru Investiții în Străinătate o agenție a Guvernului SUA ), a devenit acționarul majoritar al Covalact. De asemenea, un an mai târziu, fondul de investiții prelua, prin intermediul Covalact, și societățile Primulact și Lactate Harghita.

Anul trecut, Covalact a avut afaceri de 44,9 milioane de euro, cu aproape 30% mai mari decât în anul anterior. În 2015, a înregistrat un profit de 1,32 milioane de euro, după ce a terminat 2014 cu pierderi de 0,6 milioane de euro.

Producătorul, înființat în 1969, avea, la finalul lui 2015, 357 de angajați. De la achiziție și până în prezent, SigmaBleyzer a investit în Covalact peste 18 de milioane de euro.

Producătorul are 2 fabrici la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc.

Grupul francez Lactalis a preluat, la începutul acestui an, și Albalact, liderul pieței lactatelor, într-o tranzacție de 75 de milioane de euro. Grupul Albalact cuprinde companiile Albalact SA, Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc și Albalact Logistic SRL și are aproximativ o mie de angajați. Compania are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cele cinci branduri: Zuzu, Fulga, De Albalact, Rarăul și Poiana Florilor.

În România, francezii dețin și brandul de lactate LaDorna, cumpărat în 2008 de la omul de afaceri Jean Valvis. Pe plan local, grupul Lactalis deține firmele Lactalis Romania S.R.L., Dorna Lactate S.A., Dorna S.A. și Parmalat Romania S.A, cu care ocupau, anterior preluării Albalact, locul șapte pe piața lactatelor.

Cumulate, afacerile Albalact, LaDorna și Covalact au ajuns în 2015 la peste 1 miliard de lei, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Ministerul Finanțelor. Segmentul produselor lactate este estimată la peste 4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Lactalis va avea circa un sfert din piață. Prin aceste achiziții, grupul Lactalis, deși cucerește o cotă de piață importantă, nu se apropie de o poziție dominantă în acest sector. Potrivit legislației, o companie ajunge să aibă o poziție dominantă în economie dacă are o cotă de piață de peste 40%.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui și deține multe branduri internaționale de succes, precum President, Parmalat, Galbani. Grupul, care a fost fondat în 1933 în Laval (Mayenne), în vestul Franței, are în prezent 75.000 de angajați și deține peste 230 de fabrici situate în 43 de țări la nivel mondial.

În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

Pe piața locală, nucleul companiei este reprezentat de producția laptelui UHT, LaDorna fiind primul producător de lapte UHT din România, cu o investiție de tip greenfield realizată în zona Vatra Dornei.

În afară de Covalact, din portofoliul fondului de investiții SigmaBleyzer fac parte mai multe companii din Ucraina, printre care producătorul de dulciuri Dominic, operatorul de cablu Volia, retailerul de produse de înfrumusețare Kosmo și compania agricolă AgroGeneration.