Dunwell: Ca soluție la criza forței de muncă, dezvoltatorii vor construi hosteluri în cadrul parcurilor logistice

Andreea Neferu 22/05/2018 | 12:24 Ştiri
Dunwell: Ca soluție la criza forței de muncă, dezvoltatorii vor construi hosteluri în cadrul parcurilor logistice

Peste 500.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale vor fi livrați pe plan local anul acesta, după ce în 2017 au intrat în piață circa 350.000 de metri pătrați, potrivit estimărilor agenției de brokeraj Dunwell, fondată recent de Marian Orzu, Daniel Cautiș și Laurențiu Badea.

Stocul total de spații logistice și industriale a ajuns la finalul anului trecut la peste trei milioane de metri pătrați, sectorul de profil fiind unul dintre cele mai efervescente segmente ale industriei imobiliare din România.

„Sunt semne foarte bune pe această piață. Anul 2017, cu o creștere record a livrărilor de noi spații, a pregătit un 2018 care va avea aceeași tendință. În acest moment rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale este de sub 5%, existând o presiune pe ofertă. Previziunile noastre sunt că această tendință de creștere se va menține nu numai în 2018 (…), ci și în continuare până în 2020. Principalele tendințe pe care le observăm pentru 2020 sunt legate atât de dezvoltarea parcurilor industriale, cât și de modul de abordare al acestei dezvoltări. Creșterea va veni astfel și din parcuri aflate în afara Capitalei, vom vedea în București un început de orientare spre inner city logistics (spații de distribuție urbane) și, nu în ultimul rând, ca o soluție de diminuare a problemei forței de muncă, dezvoltatorii vor construi și hosteluri în cadrul parcurilor logistice.”, declară Daniel Cautiș, managing partner al Dunwell.

Principalii proprietari de parcuri logistice și industriale din România sunt în acest moment: CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii variind între 100.000 și peste 700.000 de metri pătrați. Chiriașii lor provin în special dintre companiile 3PL (servicii externalizate de logistică) cu aproape 50% din cererea de spații noi în 2017, retail, aproximativ 19%, și comerț electronic cu 6% din cerere.

„Responsabile de acest trend ascendent (al pieței de logistică și industrial – n.r.) sunt atât creșterea consumului și a cheltuielilor, datorată reducerii taxelor și creșterilor salariale, cât și sectorul productiv care a înregistrat și el o creștere de 8% anul trecut. De asemenea, un aport important l-au avut relocările chiriașilor din spațiile vechi, improprii, în spații cu autorizații de securitate la incendiu. Piața imobiliară a fost alimentată de aceste evoluții, dezvoltatorii venind în întâmpinarea cererii crescânde de spații de depozitare și producție”, a adăugat Daniel Cautiș.

 


Sursă foto: CTP

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.