DSU: Curţi inundate, aproape 200 de copaci doborâţi de vânt şi peste 70 de autoturime avariate în 25 de localităţi din 14 judeţe şi în Bucureşti

NewMoney 19/05/2021 | 10:49 Ştiri
DSU: Curţi inundate, aproape 200 de copaci doborâţi de vânt şi peste 70 de autoturime avariate în 25 de localităţi din 14 judeţe şi în Bucureşti

Zeci de curţi au fost inundate, aproape 200 de copaci au fost doborâţi de vânt şi peste 70 de autoturime au fost avariate în 25 de localităţi din 14 judeţe şi în Bucureşti, în urma precipitaţiilor şi a vântului puternic, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care precizează că, în Bihor, 30 de persoane au fost evacuate. Sunt intervenţii în desfăşurare în judeţul Bihor pentru consolidarea digurilor de apărare pe unele cursuri de apă.

”În contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 25 localităţi din 14 judeţe (Argeş, Bihor, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Iilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman şi Timiş ) şi municipiul Bucureşti unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 21 curţi, 10 beciuri, 2 străzi, precum şi pentru degajarea a 197 copaci de pe carosabil, 47 elemente de construcţie, fiind avariate 74 de autoturisme”, anunţă DSU.

Totodată, în localitatea Cociuba Mică din judeţul Bihor, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane. La momentul informării, 24 dintre persoane s-au întors la locuinţe, iar 6 rămân evacuate la rude.

Traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 300 Bucureşti – Braşov pe raza loc. Floreşti din cauza unui copac căzut peste calea ferată.

Traficul rutier este blocat pe 1 drum naţional (DN76/BH) şi 1 drum comunal (DC 97/BH), şi a fost temporar afectat pe 1 drum naţional (DN7/HD) şi 3 drumuri judeţene (DJ 763, DJ 768B/BH şi DJ 675/GJ).

Au fost trimise 6 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice emise la nivelul a 5 judeţe (Alaba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara).

Situaţia pe judeţe:

1. Municipiul BUCUREŞTI

– în mun. Bucureşti s-a intervenit înlăturarea a 43 elemente de construcţie aflate în pericol de cădere şi pentru degajarea a 159 copaci de pe carosabil, a 5 stâlpi de electricitate/telefonie fiind avariate 43 de autoturisme.

2. Judeţul ARGEŞ

– în loc. Topoloveni s-a intervenit pentru degajarea unui copac rupt; – în loc. Pârvu Roşu s-a intervenit pentru degajarea unui copac rupt.

3. Judeţul BIHOR

– în loc. Cociuba Mică s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte inundată. Totodată, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane care au locuinţele dispuse în apropierea cursului de apă Crişul Pietros. La momentul informării 24 de persoane s-au întors la locuinţe, iar 6 persoane, care locuiau într-un container modular ce a fost luat de ape, rămân evacuate la rude;

– în loc. Căbeşti s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 curţi;

– în loc. Hârseşti s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 beciuri şi 10 curţi;

– în loc. Josani s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte;

– în loc. Belejeni s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte;

– pe DJ 763, pe raza loc. Pietroasa, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar cu dificultate din cauza apei care a inundat carosabilul;

– pe DN 76, pe raza loc. Drăgăneşti circulaţia rutieră este blocată din cauza unui pod avariat de apă, accesul către localitate realizându-se pe rute ocolitoare;

– pe DC 97, pe raza loc. Căpâlna circulaţia rutieră este blocată de apă, ca urmare a revărsării râului Crişul Negru.

La nivelul judeţului, echipe mixte ISU, SVSU şi SGA acţionează pentru consolidarea digurilor de apărare cu saci de nisip pe cursul de apă Crişul Pietros, în loc. Cociuba Mică, şi pe cursul de apă Crişul Negru, în localităţile Poienii de Jos şi Săud.

4. JudeţulBRĂILA

– în mun. Brăila s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci rupţi de vânt.

5. Judeţul CONSTANŢA

– în mun. Constanţa s-a intervenit pentru degajarea a 4 copaci rupţi, a unei macarale doborâtă de vânt pe carosabil şi elemente de construcţie la 2 imobile, fiind avariate 3 autoturisme.

6. Judeţul DÂMBOVIŢA

– în loc. Târgovişte s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci căzuţi pe carosabil.

7. Judeţul DOLJ

– în mun. Craiova s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte la un operator economic şi pentru degajarea a 5 copaci rupţi de pe carosabil fiind avariate 4 autoturisme.

8.Judeţul GIURGIU

– în mun. Giurgiu s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci rupţi;

– în loc. Vieru s-a intervenit pentru degajarea unui copac rupt;

– în loc. Varlaam s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci rupţi.

9.Judeţul GORJ

– pe DJ 675, în loc. Ţicleni, circulaţia rutieră a fost temporar blocată de 2 copaci rupţi de vânt.

10.Judeţul HUNEDOARA

– în loc. Bretea Română s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci căzuţi pe carosabil, fiind avariat 1 autoturism;

– în loc. Dobra s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte;

– pe DN 7, în loc. Leşnic circulaţia rutieră a fost temporar oprită pentru degajarea unui copac rupt de vânt.

11. Judeţul ILFOV

– în loc. Dobroeşti s-a intervenit pentru degajarea unui copac de pe carosabil;

– în loc. Fundeni s-a intervenit pentru degajarea unui copac de pe carosabil.

12. Judeţul PRAHOVA

– în mun. Ploieşti s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci căzuţi pe carosabil, fiind avariate 2 autoturisme;

– în loc. Câmpina s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci căzuţi pe carosabil şi cabluri de energie electrică;

– traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 300 Bucureşti – Braşov pe raza loc. Floreşti din cauza unui copac căzut peste calea ferată, un tren marfar fiind staţionat temporar în zonă.

13. Judeţul TELEORMAN

– în loc. Turnu Măgurele s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci rupţi, fiind avariat 1

autoturism.

14. Judeţul SATU MARE

– în loc. Babţa s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 curţi inundate.

15. Judeţul TIMIŞ

– în mun. Timişoara s-a intervenit pentru degajarea unui copac rupt şi elemente de acoperiş la 3 imobile.

La momentul raportării, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt intervenţii în desfăşurare în judeţul Bihor pentru consolidarea digurilor de apărare pe unele cursuri de apă.