Dragoș Roșca, Delta Asset Invest: Țările care au acomodat multinaționale au câștigat. Cele care au marșat pe populism nu rezolvă nimic

NewMoney 09/05/2017 | 11:31 Ştiri
Dragoș Roșca, Delta Asset Invest: Țările care au acomodat multinaționale au câștigat. Cele care au marșat pe populism nu rezolvă nimic

„Toate statele lumii urmăresc banii mutinaționalelor. Să nu ne imaginăm că doar țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare suferă sau li se pare că nu încasează suficient de pe urma multinaționalelor. Cei care cer cel mai mult de la multinaționale sunt chiar țările foarte dezvoltate, adesea țările-mamă ale acestora”, a spus Dragoș Roșca, venture capitalist, fondator al firmei de investiții Delta Asset Invest, în cadrul conferinței Competiția Capitalurilor, organizată de NewMoney în parteneriat cu Romanian Business Leaders.

„Trebuie să facem distincție între realitate și populism. Țările care au știut să acomodeze multinaționale și au creat sisteme de control și au încheiat parteneriate win-win au beneficiat. Cele care au marșat pe populism (Bolivia, Venezuela etc.) nu rezolvă nimic. Trăiesc în sărăcie și debandadă economică, care se perpetuează. Aceeași problemă e și în Africa. Sărăcia, acolo, este pe termen lung. Trebuie să vedem exact ce e populism și ce e realitate economică.

Într-adevar, din analizele economie, constatăm că mutinaționalele au profitabilitate ceva mai mică decat cele românești. Dar constatăm și că angajații multinaționalelor au salariul mediu de 2,3 ori mai mare decât companiile locale, iar contribuția cu taxe aferente acelor salarii e mai mare decât gapul de profitabilitate”, a mai spus el.

Revista NewMoney, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, a organizat, marți, „Competiția Capitalurilor”, un eveniment prin care și-a propus să afle cât adevăr și câtă emoție există în presupusul conflict între multinaționale și companiile cu acționariat românesc, „confruntare” care a monopolizat discursul public al ultimelor luni.

 


FOTO: NewMoney