Dr. Adrian Streinu-Cercel: în acest moment vorbim de o pandemie cu coronavirus

Elena Marinescu 05/03/2020 | 08:40 Ştiri
Dr. Adrian Streinu-Cercel: în acest moment vorbim de o pandemie cu coronavirus

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a explicat într-o emisiune televizată că, în acest moment, România se străduieşte să controleze afluxul de cazuri de coronavirus, dat de miile de români care trăiesc și muncesc peste hotare și care se întorc în ţară. El a prezentat şi principalele măsuri care se vor lua în cazul celui mai pesimist scenariu. 

Medicul le recomandă persoanelor care revin în România din țările unde sunt deja multe cazuri de infecție cu coronavirus Covid-19 ca, în cazul în care nu au simptome, de bunăvoie să se izoleze la domiciliu timp de două săptămâni și să anunțe DSP-ul local ca să poată fi supravegheați. În cazul în care au simptome de boală să se prezinte urgent la spital, la secţia de boli infecțioase.

„Cei care vin din zonele respective, vin direct la spital și sunt testați. Dacă au apucat să ajungă acasă, să sune a DSP. DSP-ul vine cu izoleta, îi ia, îi aduce la spital, noi îi testăm și lucrurile se lămuresc acolo. Asta se întâmplă în acest moment. Dar vă dau un alt exemplu: Japonia nu mai testează! Japonia se duce doar la cazurile critice și testează cazurile critice.

Cele care sunt cu un ușor guturai nu-i mai interesează. Este o altă abordare. Ca să-și protejeze personalul sanitar medical și să nu se întâmple ce s-a întâmplat în Italia, unde 14% din personalul medico-sanitar s-a contaminat, și unii cu forme severe, japonezii au spus nu, eu îmi protejez personalul sanitar și văd ce fac cu ceilalți. Madridul a luat astăzi o decizie: a interzis întâlnirile științifice ale doctorilor, în așa fel încât să-și păstreze medicii funcționali pentru Doamne ferește! S-ar pute aca și noi să luăm o astfel de măsură la un moment dat ”, a explicat prof dr Adrian Streinu-Cercel, la B1 TV.

Potrivit dr. Adrian Streinu-Cercel, România ar putea fi nevoită să aplice măsuri drastice, pentru scenariul cel mai grav, dacă se va întâmpla ca în China sau cum se întâmplă acum în țări precum Italia sau Iran.

„În prima parte avem răspândirea rapidă a infecției, avem cazuri severe, la persoanele în vârstă, care sunt cele mai epxuse în momentul de față. Pe măsură ce virusul atinge o masă critică el începe să se stabilizeze, pentru că apare efect de turmă. Sunt persoane care au dezvoltat anticorpi, deci nu-l transmite mai departe, cea de aici la fel, și în  linia a doua, cei care erau potențiali receptori ai virusului nu mai au cum să-l ia pentru că se protejează din rândul întâi.

Despre Codiv-19 știm foarte multe în momentul acesta. Știm, de exemplu, că are o relația foarte bină cu celelalte coronavirusuri, respectiv cu SARS-ul. 90% din acest virus e din scructura SARS-ului anterior. Ceea ce a speriat foarte mult este că primul SARS a dat totuși foarte multe decese, pe care acesta nu l-a dat, cel puțin nu la magnitudinea celui de dinainte. Și atunci, evident că sar putea ca după o perioadă de avans în toate populațiile pe urmă să avem o perioadă de acalmie și pe urmă de regres a acestei pandemii pentru că de fapt acum vorbim de pandemie”, a detaliat profesorul Streinu-Cercel.

Măsuri excepţionale pentru cel mai subru scenariu

În scenariul cel mai grav – când ne-am confrunta brusc cu un număr mare de infecții și cu pacienți care să nu știm de unde au luat infecția am fi obligați să schimbăm total metodologia de lucru, spune profesorul, potrivit DCMedical.ro.

„Trebuie să schimbăm metodologia de lucru instantaneu. Deci în momentul în care se ajunge la o masă critică și vedem că a crecsut numărul, și repet, iau exemplul Italiei, care asta au făcut. Au trecut imediat la carantinare, nu s-au dus să izoleze focare în comunitățile mici, ci au preferat să închidă toată comunitatea pe considerentul că: am 80% care vor dezvolta infecția subclinică, ăștia nu pun niciun fel de problemă pentru că sunt în general copii, tineri, ăștia își rezolvă singuri infecția.

Am o altă categorie de vârstă de 50-60 de ani, care știu că va dezvolta forme medii și severe, pe aceștia imediat îi diagnostichez și îi tratez și îi pun la locul lor. Și am un vârf de persoane care sunt peste 65 de ani, 80 de ani etc, care vor fi cu probleme critice și pe aceștia trebuie să-i asist în niște facilități cât se poate de bune”, a explicat situația prof dr Adrian Streinu-Cercel.

Specialistul a precizat că lupta cea mare este dată acum pentru stăvilirea virusului ca acesta să nu ajungă în populație. „Evident că nu vom reuși în totalitate acest lucru. Dar cu cât ținem mai mult timp acest lucru sub control, cu atât țările din jurul nostru își vor limita infecția și atunci riscul ca noi, pe urmă, să dezvoltăm forme mai agresive se diminuează”, a mai spus medicul.