Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeş” au fost reținuți în dosarul incendiului din 12 aprilie

Andrei Dumitru 16/06/2021 | 13:57 Ştiri
Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeş” au fost reținuți în dosarul incendiului din 12 aprilie

Două persoane au fost reţinute miercuri în dosarul decesului a trei pacienţi din unitatea mobilă ATI a Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, după oprirea instalaţiei de oxigen. Cele două persoane sunt un şef serviciu tehnic şi un instalator.

Cei doi au fost chemaţi, miercuri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru noi audieri în dosarul morţii celor trei pacienţi intubaţi în TIR-ul ATI din cauza opririi instalaiei de oxigen

Un raport preliminar a indicat că instalaţia de oxigen nu a fost defectă, ceea ce însemna că moartea celor trei persoane ar fi fost determinată de o eroare umană.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, încă de la producerea incidentului, că personalul a sesizat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor, din cauza creşterii presiunii peste limita admisă şi că reprezentantul firmei care distribuie ventilatoarele a refuzat să intre în unitatea mobilă, deşi i s-a pus la dispoziţie echipament de protecţie. Tot atunci, şeful DSU Raed Arafat a declarat că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană, iar când se depăşesc 6 bari, intră în stare de alertă şi se opresc. El a precizat că personalul medical a intervenit să preia ventilaţia pacienţilor.

Conform anchetatorilor, angajaţii spitalului ar fi provocat, însă, din greşeală, închiderea automată a instalaţiei de oxigen.

Şeful Serviciului Tehnic de Spitalul Victor Babeş a hotărât să ia măsuri şi a trimis la faţa locului doi subalterni, să rezolve problema presiunii, iar unul dintre ei a răsucit robinetul în direcţia greşită. Presiunea în instalaţie a depăşit limita de 6 bari, ceea ce a declanşat sistemul de autoprotecţie al instalaţiei de oxigen, iar aceasta s-a oprit.

Cei doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş unt acuzaţi de ucidere din culpă.

Trei persoane  au murit în 12 aprilie după ce instalaţia de oxigen a unităţii mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti s-a oprit.