DOCUMENTE. Ce amendă a primit Florin Cîțu, pe lângă cele două zile de închisoare în SUA

Elena Marinescu 11/08/2021 | 18:46 Ştiri
DOCUMENTE. Ce amendă a primit Florin Cîțu, pe lângă cele două zile de închisoare în SUA

Un document din martie 2000, al autorităților americane, indică faptul că premierul Florin Vasile Cîțu ar fi fost condamnat la 2 zile de închisoare sau plata a 1000 de dolari, în SUA, pentru conducerea maşinii sub influența alcoolului. În cursul zilei de miercuri, Cîțu a confirmat greșeala făcută.

Potrivit datelor publice ale dosarului, Florin Cîțu a avut de plătit 1.000 de dolari amendă, la care s-au adăugat 45 de dolari alte costuri și suprataxe de 305 dolari. În total acest episod l-a costat 1.350 de dolari. Miercuri, şeful Guvernului a precizat că și-a vândut mașina, la acel moment, pentru a plăti amenda.

Dosarul a fost creat în 12 decembrie 2000, și s-a încheiat trei luni mai târziu, actualul premier pledând vinovat.

 

 

Conform documentului Curții de Justiție din Iowa, Florin Vasile Cîțu ar fi fost reținut 2 zile în anul 2000 și a primit o amendă de 1000 de dolari americani, potrivit unui portal juridic din SUA. Decizia este a unui judecător american și Cîțu și-a recunoscut fapta.

 

Încă un litigiu în instanţa americană

Conform aceluiași site al Curții din Iowa, Cîțu a mai apărut odată în postura de pîrît într-un proces, acționat în justiție de firma americană Clarke Jordan Financial LC, tot din Iowa, cazul fiind deschis în august 2008 și respins de tribunal în februarie 2009. Nu se cunosc, deocamdată, datele acestui litigiu financiar, produs cu două luni înaintea celebrului scandal în care Cîțu a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, în toamna anului 2008, pe cînd era director la ING Bank.

Avocat din SUA: Este vorba de o faptă penală

Este vorba de o faptă penală. Din informațiile pe care mi le-ați prezentat, reiese că este vorba despre conducerea unui vehicul de o persoană aflată fie sub influența alcoolului, fie a vreunui drog, fie având o concentrație alcoolică de 0,08% sau mai mult.

Conform informațiilor publice, reiese că fapta a fost săvârșită în data de 3 decembrie 2000. Poliția oprește o mașină aflată în circulație, pentru o nerespectare, cum ar fi un far stins, o nesemnalizare. În cazul opririi se interoghează dacă s-a consumat alcool sau vreo altă substanță.

În mod normal, un ofițer de poliție reține persoana respectivă, pe o perioadă de 48 de ore, până se fixează un termen în fața unui judecător, pentru a se decide următorul pas. (…) A avut loc o perioadă de negociere între procuror și domnul prim-ministru și s-a ajuns la o înțelegere prin care se recunoaște vinovăția și în ședința avută pe validarea acordului cu procurorul, din 26 martie, judecătorul a decis condamnarea la două zile de închisoare, însă acestea s-au compensat cu timpul în care a fost reținut”, a spus avocatul din SUA, Ruslan Bocancea, la Antena 3.

Faptă penală şi în legislaţia românească

Potrivit legislaţiei române, în Articolul 336 din Codul Penal, intitulat ”Conducerea unui vehicul aflat sub influienţa alcoolului sau a altor substanţe”, sunt prevăzute următoarele:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă„, se arată în Legislație.