DOCUMENT. Vacanța de iarnă a fost scurtată. LISTA şcolilor care se deschid în funcţie de gradul de vaccinare

Elena Marinescu 05/11/2021 | 19:03 Ştiri
DOCUMENT. Vacanța de iarnă a fost scurtată. LISTA şcolilor care se deschid în funcţie de gradul de vaccinare

În Monitorul Oficial a fost publicat vineri seara ordinul ministrului educației privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022. 

Astfel, s-a publicat ordinul 1064  care modifică structura anului şcolar. Elevii din ciclul gimnazial şi liceal vor avea vacanţă de iarnă doar în perioada 24 decembrie – 2 ianuarie, pentru a recupera vacanţa formată pe care au avut-o în această perioadă.

De asemenea, s-a publicat completarea la Ordinul care vizează scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ, fiind inclusă prevederea că reluarea în format fizic se face doar în unităţile unde rata de vaccinare este mai mare de 60%.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că a semnat şi a trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru care reglementează structura anului şcolar şi micşorează numărul de note necesar încheierii mediei elevilor. De asemenea, a semnat şi trimis la Monitorul Oficial, după decizia CNSU, ordinul referitor la derularea cursurilor.

Principala modificare îi vizează pe elevii din ciclul gimnazial și cel liceal. Aceștia vor reveni la școală, după vacanța de iarnă, în data de 3 ianuarie, în loc de 10 ianuarie, cum era planificat inițial. Modificarea nu se aplică elevilor din clasele primare. În săptămâna 3-10 ianuarie ar trebui recuperată una dintre cele două săptămâni de vacanță din perioada 25 octombrie – 8 noiembrie, vacanță impusă de situația epidemiologică.

O altă modificare vizează împărțirea anului școlar pe semestre. În forma inițială, primul semestru trebuia să se termine odată cu vacanța de iarnă. Potrivit noului ordin de ministru, semestrul II urmează să înceapă abia pe 17 ianuarie. Cu alte cuvinte, semestrul I se prelungește cu o săptămână pentru elevii din ciclul primar și cu două săptămâni pentru elevii de gimnaziu și de liceu (3-17 ianuarie).

Cum poți afla rata de vaccinare a angajaților din Educație în fiecare școală

Redăm mai jos lista site-urilor  inspectoratelor școlare județene, unde autoritățile trebuie să publice rata de vaccinare din fiecare școală:

► Inspectoratul Şcolar Alba
-► Inspectoratul Şcolar Argeş
-► Inspectoratul Şcolar Arad
-► Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti
-► Inspectoratul Şcolar Bacău
-► Inspectoratul Şcolar Bihor
-► Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud
-► Inspectoratul Şcolar Brăila
-► Inspectoratul Şcolar Botoşani
-► Inspectoratul Şcolar Braşov
-► Inspectoratul Şcolar Buzău
-► Inspectoratul Şcolar Cluj
-► Inspectoratul Şcolar Călăraşi
-► Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin
-► Inspectoratul Şcolar Constanţa
-► Inspectoratul Şcolar Covasna
-► Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa
-► Inspectoratul Şcolar Dolj
-► Inspectoratul Şcolar Gorj

-► Inspectoratul Şcolar Galaţi
-► Inspectoratul Şcolar Giurgiu
-► Inspectoratul Şcolar Hunedoara
-► Inspectoratul Şcolar Harghita
-► Inspectoratul Şcolar Ilfov
-► Inspectoratul Şcolar Ialomiţa
-► Inspectoratul Şcolar Iaşi
-► Inspectoratul Şcolar Mehedinţi
-► Inspectoratul Şcolar Maramureş
-► Inspectoratul Şcolar Mureş
-► Inspectoratul Şcolar Neamţ
-► Inspectoratul Şcolar Olt
-► Inspectoratul Şcolar Prahova
-► Inspectoratul Şcolar Sibiu
-► Inspectoratul Şcolar Sălaj
-► Inspectoratul Şcolar Satu Mare
-► Inspectoratul Şcolar Suceava
-► Inspectoratul Şcolar Tulcea
-► Inspectoratul Şcolar Timiş
-► Inspectoratul Şcolar Teleorman
-► Inspectoratul Şcolar Vâlcea
-► Inspectoratul Şcolar Vrancea
-► Inspectoratul Şcolar Vaslui 

Sindicatele din învătâmânt critică decizia redeschiderii şcolilor

Reprezentanții profesorilor consideră că soluția prezentată de autorităţile din educaţie şi sănătate pentru deschiderea şcolilor este una greșită. „Considerăm că era important să se ţină cont şi de rata de infectare la nivelul zonei în care funcționează şcoala„, spune Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI.

Asta în condițiile în care, spun profesorii, 70% dintre elevi şi 34% dintre cadrele didactice nu sunt vaccinate, iar testele nu au ajuns în şcoli.

Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a precizat că a lega începerea în format fizic a şcolii cu rata de vaccinare a personalului angajat nu are relevanță, mai ales că virusul poate fi purtat şi de vaccinaţi şi de cei nevaccinaţi.

Noi considerăm că nu este o decizie inspirată, decizia de a lega începerea în format fizic a şcolii cu rata de vaccinare a personalului angajat, întrucât nu are relevanță, atât timp cât virusul poate fi purtat şi de cei vaccinaţi şi de cei nevaccinați şi poate fi transmis în aceeași măsură. Considerăm că era important să se ţină cont şi de rata de infectare la nivelul zonei în care funcționează şcoala. Abia de aici începe discuția.

Dacă rata de infectare este mare, pentru că toţi copiii parcurg un traseu până la şcoală, profesorii de asemenea, iar personalul angajat la fel şi riscul de infectare este major. Mai avem o situaţie problemă, de exemplu, unități de învățământ cu personalitate juridică şi mai multe structuri în care sunt copii într-o zonă cu o rată de infectare foarte mică sau deloc, iar structura de baza unde este personalitatea juridică se află la câțiva kilometri şi acolo rata de infectare este mare şi riscul de infectare este mare.

În mod normal ar trebui să lase la latitudinea conducerii unității de învățământ unde poate să funcționeze în format fizic şi în format online. Nu considerăm că această publicare a procentului de vaccinaţi rezolvă problema infectărilor din unităților de învățământ. De asemenea, cred că ar fi fost necesar să se informeze de la DSP care au fost situațiile în care un cadru didactic infectat a transmis virusul în unitatea de învățământ şi vom vedea că situaţia nu e chiar aşa„, a spus Cornelia Stavri, secretar general FSLI la Antena 3.