DOCUMENT. Ministerul Sănătăţii vrea ca medicii să mai lucreze doi ani în plus în sistem. Pensionarea, la 67 de ani

Elena Marinescu 11/08/2021 | 20:05 Ştiri
DOCUMENT. Ministerul Sănătăţii vrea ca medicii să mai lucreze doi ani în plus în sistem. Pensionarea, la 67 de ani

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență, potrivit căruia vârsta de pensionare a medicilor, „indiferent de sex”, ar urma să crească de la 65 la 67 de ani.

DOCUMENTUL, care nemulţumeşte cadrele medicale şi sindicatele din sistem, vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență postat pe site-ul Ministerului Sănătății, art. 391 alineatul (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex.”

În forma actuală a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, art. 391 alineatul (1) prevede că: „(1) Medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.”

Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va afla în dezbatere publică până pe data de 9 septembrie.

România are în prezent aproximativ 63.000 de medici în total, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Intenția Guvernului de a crește vârsta de pensionare pentru toți medicii a stârnit nemulțumirea sindicatelor din sănătate, care se întreabă dacă medicii din specialități foarte grele – precum Terapie Intensivă, Urgență sau Chirurgie – vor fi capabili să muncească până la 67 de ani.

Sanitas: Se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați

Reprezentanții Federației Sanitas susțin că majorarea vârstei de pensionare pentru medici de la 65 la 67 de ani, prevăzută în proiectul de modificarea Legii 95/2006, este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați.

Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați.În ceea ce îi privește pe medici, există câteva aspecte care trebuie avute în vedere înainte de a se lua o decizie radicală și anume:
– Vor fi medicii care își desfășoară activitatea în specialități foarte grele (ATI, medicină de urgență, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu încărcătură fizică și psihică foarte mare, capabili să muncească până la 67 de ani?
– Vor putea aceștia să facă suficiente gărzi pentru a asigura continuitatea activității medicale până la 67 de ani?
– Se are în vedere reglementarea unei vârste până la care gărzile să fie obligatorii după care acestea să fie o opțiune personală a medicilor?

Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă. În opinia noastră, desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală!”, atrag atenţia reprezentanții Federației Sanitas.

Vârsta optimă de pensionare a cadrelor medicale

Specialiştii în resurse umane atrag atenţia că numărul medicilor care se pensionează este în fiecare an mai mare decât al celor care își încep cariera și ar trebui să le ia locul. Medicii sunt activi timp de 35 de ani de la terminarea studiilor, care pot dura și peste 10 ani socotiți de la începutul facultății.

În România, la ora actuală, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi.

În Europa, una dintre dilemele ultimilor decenii în politica din sănătate a fost utilitatea introducerii obligativității pensionării medicilor la o anumită vârstă. Unele țări au introdus asemenea reglementări pentru a suplini deficitul de medici sau/și pentru a mari contingentul de medici activi și a întineri acest grup profesional supus îmbătrânirii odată cu creșterea speranței de viață în populația europeană.

Motivele pentru care medicii se pensionează devreme sunt legate de satisfacția scăzută la locul de muncă (frustrații, subevaluare, lipsă de prestigiu și de interes, epuizare și muncă în exces), aspecte medico-legale (insatisfacția cu legislația medicală, probleme cu colegii, birocrația, management opresiv,), sănătatea precară (probleme cognitive și psihologice, tulburări de somn) și financiare (creșterea costurilor de cabinet, câștig/salariu insuficient, costuri legate de malpraxis).

Medicii din rural și din zone izolate îşi găsesc cu greu un înlocuitor și de aceea continuă să lucreze mulți ani peste vrâstă de pensionare normală. De asemenea, ei consideră că au o anumită poziție și ocupă un rol important în comunitățile locale, ceea ce îi împiedică să se pensioneze înainte de vârstă.

Cu toate acestea, experții în politici sanitare recomandă în prezent să se renunțe la limită de vârstă de pensionare pentru medici și să se încerce flexibilizarea orelor de muncă și încurajarea medicilor în vârstă să lucreze part-time și mai puține ore, pentru a face loc noii generații.