DOCUMENT. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ

Elena Marinescu 21/02/2022 | 18:41 Ştiri
DOCUMENT. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ

Camera Deputaţilor a votat luni, în calitate de prim for sesizat proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. Au fost 205 de voturi „pentru„ 90 „contra” şi o abtinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această operaţiune şi propunându-se abrogarea prevederilor care fac referire la această secţie.

Totodată, prin proiect este stabilită competenţa de efectuare a urmării penale pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori numai de către procurorii anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care îndeplinesc anumite condiţii de vechime şi experienţă profesională.

Raportul comsiei juridice cu amendamentele admise şi respinde la proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Deputatul neafiliat Constantin Şovăială, membru al partidului Forţa Dreptei, a explicat, ulterior că „este o falsă Grupul deputaţilor independenţi din Forţa Dreptei au votat împotriva acestui proiect de lege pentru că această desfiinţare a SIIJ, praf în ochi pentru cei care au susţinut independenţa justiţiei. Fac apel la Preşedintele României să nu promulge legea să o trimită îanpoi în parlament”.

Proiectul de lege al Guvernului se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este for decizional pe propunerea legislativă.