Dezvoltator care vrea să construiască 1.000 de case la nord de București: maturizarea societății românești determină o schimbare nu foarte alertă, însă destul de vizibilă, în imobiliare

Andreea Neferu 06/07/2018 | 16:42 Ştiri
Dezvoltator care vrea să construiască 1.000 de case la nord de București: maturizarea societății românești determină o schimbare nu foarte alertă, însă destul de vizibilă, în imobiliare

Complexul rezidențial Dumbrava Vlăsiei, dezvoltat pe un teren de 90 de hectare din nordul Capitalei de Loreco Investments, o companie de familie înființată în Marea Britanie de românul Ray Muraru, a atras deja investiții de 50 de milioane de euro, iar un nou proiect de 10 milioane de euro pentru construcția unui spațiu de recreere este planificat să demareze anul viitor.

Dumbrava Vlăsiei, un proiect ce ar urma să cuprindă circa 1.000 de case dispuse în cinci sate și construite pe o perioadă de 15-20 de ani, se află acum în prima etapă de dezvoltare, în care 124 de locuințe ar urma să fie ridicate în următorii cinci ani pe un teren de 20 hectare, care va reprezenta primul sat al ansamblului de locuințe.

Până acum, valoarea investiției în complexul Dumbrava Vlăsiei se ridică la peste 50 de milioane de euro, iar pentru anul 2019, dezvoltatorul are în plan începerea lucrărilor pentru „ceea ce urmează a fi piața centrală a urbanizării Dumbrava Vlăsiei”, spune Maria Ioan (foto), business development manager în cadrul Dumbrava Vlăsiei. Astfel, în urma unei investiții estimate la circa 10 milioane de euro, compania va construi pe un teren de două hectare mai multe facilități, printre care terenuri de sport și spații de recreere, magazine, spații de birouri, restaurante sau cafenele. Arhitectul urbanist scoțian Donald McCreadie, care de altfel a și gândit proiectul Dumbrava Vlăsiei, a lucrat la conceptul acestui spațiu, care va semăna cu piațetele întâlnite în orașele transilvănene sau germane. ”De asemenea, pe termen mediu și lung, vom continua investițiile în infrastructura celorlalte patru sate, care vor avea propriile configurații, străzi și spații verzi”, mai spune Maria Ioan.

Casa proiectată de biroul de arhitectură Studio 1408

Primul pas al dezvoltării complexului Dumbrava Vlăsiei a fost realizarea infrastructurii, astfel că dezvoltatorul a investit peste 25 de milioane de euro în construcția de drumuri, rețea de apă și canalizare (menajeră și pluvială), rețea electrică și spațiu de utilități dotat cu stație de pompare a apei, stație de epurare, bazin de captare a apelor pluviale și biofiltru.

”Din fericire, maturizarea societății românești, prin creșterea nivelului de trai și diversificarea surselor de informații, determină o schimbare nu foarte alertă, însă destul de vizibilă, pe piața imobiliară. Românii au început să își dorească durabilitate, calitate, o arhitectură frumoasă și funcțională. Prin prisma discuțiilor cu cei care ne-au trecut pragul, pot afirma că majoritatea caută predictibilitate”, spune reprezentantul Lorec Investments.

În general, printre clienții interesați de locuințele din Dumbrava Vlăsiei se numără antreprenori, oameni care ocupă poziții de middle și top management sau corporatiști.  Loturile de teren disponibile în proiectul rezidențial dezvoltat de firma Loreco au suprafețe cuprinse între 450 și 1.300 de metri pătrați. În acest moment, prețurile loturilor variază între 135 euro/mp + TVA și 150 euro/mp + TVA.

Viitori locatari pot alege pentru proiectarea locuinței un arhitect extern sau pot colabora cu birourile de arhitectură cu care dezvoltatorul lucrează. ”După elaborarea proiectului și aprobarea acestuia de către dezvoltatorii Dumbrava Vlăsiei, urmează construcția propriu-zisă a locuinței. Această poate fi făcută în regie proprie sau cu una dintre firmele de construcții care lucrează deja în complex”, spune Maria Ioan.

Casa proiectată de biroul de arhitectură SYAA

În prezent, sunt finalizate două case de tip showroom, iar la începutul acestui an a început construcția a alte patru locuințe concept, proiectate de birourile de arhitectură SYAA/Cumulus, Radu Teacă – Artline, ADNBA, respectiv ENE+ENE. De asemenea, tot anul acesta ar urma să înceapă și construcția unor noi locuințe conceptuale, semnate de arhitectul Dorin Ștefan și de biroul de arhitectură Studio 1408. Tot în 2018, va începe construcția primelor case ale proprietarilor care au achiziționat loturi de teren.

Bugetul recomandat de dezvoltator pentru construcția unei locuințe în Dumbrava Vlăsiei începe de la 700-800 de euro/metru pătrat, dar poate ajunge și la 1.000 de euro/metru pătrat, în funcție de finisări. ”Dintre casele concept pe care le construim și pe care le vom vinde complet finisate, trei au un buget de 280.000 euro, iar a patra are un buget de 385.000 euro, excluzând prețul terenului”, spune Maria Ioan.

Ray Muraru a mai construit prin compania Loreco proiecte imobiliare în Marea Britanie.


Sursă foto: Loreco Investments

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.