Descoperirea aromelor unice ale vinurilor rare și vintage din România (P)

NewMoney 20/04/2023 | 13:40 Ştiri
Descoperirea aromelor unice ale vinurilor rare și vintage din România (P)

Vinurile românești nu sunt cu nimic inferioare celor din alte țări cu tradiție vinicolă bogată. Și la noi în țară vinul se produce și se consumă de cel puțin 2500 de ani. De-a lungul timpului, soiurile au evoluat și s-au diversificat. Pe lângă sortimentele de vin dezvoltate aici, contactul cu alte culturi a facilitat introducerea unor sortimente noi, în special franceze.

În prezent, piața vinurilor cuprinde numeroase sortimente locale și internaționale, pe care consumatorii le cumpără cu plăcere. În ultimii ani, calitatea a devenit mai importantă pentru aceștia, astfel că producătorii au devenit tot mai exigenți. Pe lângă vinurile de calitate care se găsesc în multe crame și magazine, mai există o categorie care merită atenția oricărui pasionat: vinurile rare și vintage.

Ce sunt vinurile rare și vintage

Dacă ai văzut într-o cramă sau un magazin un vin de colecție, atunci cu siguranță ai avut în față un vin rar sau vintage. Vinurile rare sunt serii limitate, care de obicei sunt la cel mai înalt nivel de calitate. Ele se produc dintr-un soi de struguri cultivat pe suprafață mică sau dintr-un soi răspândit, însă procesat cu metode speciale. Uneori, vinurile rare provin din ani în care recolta a fost în cantitate redusă, dar de calitate superioară.

Vinurile vintage se obțin din struguri culeși în același an. De obicei, alături de termentul vintage, pe etichetă poți vedea și anul în care strugurii au fost culeși. Utilizarea de struguri recoltați în același an nu aduce neapărat un plus de calitate. Există vinuri non-vintage care se ridică la același nivel. Însă practica este destul de rară și își pune amprenta asupra caracterului băuturii. Practic, vinul este mai uniform. În schimb, vinurile non-vintage sunt mai complexe.

Vinuri rare și vintage din România

Rezerva Familiei Fetească Albă 2009

Feteasca Albă este un soi românesc care a încântat generații de pasionați. Buchetul său se dezvoltă pe măsură ce se maturizează în sticlă. Feteasca Albă din 2009 este un vin excelent, în care aromele s-au dezvoltat armonios. Aromele de flori de câmp și caise sunt însoțite de note de dulceață, fructe confiate, stafide, fagure de miere și coajă de portocală. Post gustul are note de citrice confiate, care sunt bine puse în valoare de corpolența ridicată.

Bacanta Merlot Barrique 2009

Anul 2009 s-a dovedit propice și pentru vinurile roșii. Bacanta Merlot Barrique 2009 are o culoare superbă și reflexii portocalii. Merlot este unul dintre cele soiurile de struguri cele mai cultivate, însă terroirul local influențează mult proprietățile sale. Bacanta Merlot Barrique se obține din struguri cultivați în zona Vrancei, regiune viticolă cunoscută pentru solul mineralizat și condițiile climatice variabile de la un sezon la altul.

Buchetul acestui vin rar constă în arome primare de fructe negre și arome secundare rezultate din contactul cu butoiul de stejar: vanilie și scorțișoară. La acestea se adaugă notele subtile rezultate din maturarea în sticlă.

Rezerva Familiei Fetească Neagră 2013

Feteasca Neagră este un soi românesc care face cinste tradiției noastre vinicole. Cele mai bune ediții concurează cu succes alături de soiuri internaționale renumite. Rezerva Familiei Feteasca Neagră 2013 este echilibrat și are arome complexe. Culoarea este superbă, iar după o degustare poți simți notele de prune, cirește, fructe roșii și aluziile de cacao, tabac și grafit.

Alcoolul este bine integrat în structura vinului, iar aciditatea este medie. Post gustul este persistent, notele de tabac și piele fiind ușor de identificat. Textura este catifelată și complexă, o adevărată plăcere pentru papilele gustative.

Dacă ești pasionat de vinuri de colecție sau de orice băutură de calitate, trebuie să deguști vinurile românești rare și vintage pe care ți le-am prezentat. Mergi într-o vizită la cramă sau cumpără sortimentele care te atrag.