Descoperire revoluţionară! Un medicament ieftin poate salva pacienţii COVID în stare gravă

Elena Marinescu 16/06/2020 | 20:41 Ştiri
Descoperire revoluţionară! Un medicament ieftin poate salva pacienţii COVID în stare gravă

Un medicament ieftin și disponibil la scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților în stare gravă din cauza infecției cu noul coronavirus, scrie BBC. Este vorba de tratamentul în doze mici cu dexametazonă, un medicament steroidian, care poate scade în mod semnificativ riscul de deces, potrivit experților medicali din Regatul Unit.

Cercetătorii estimează că dacă acest medicament ar fi fost disponibil în Regat de la început crizei COVID-19, în jur de 5000 de vieți ar fi putut fi salvate. Având în vedere prețul său redus, el ar putea fi crucial în ameliorarea crizei în țările sărace care se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri.

Dexametazona pare să îi ajute pe pacienții cu coronavirus care sunt ventilați mecanic sau care sunt tratați cu oxigen. Medicamentul este folosit, de asemenea, pentru a reduce inflamația și în alte situații medicale și pare că poate micșora vătămările produse atunci când sistemul imunitar se suprasolicită pentru a ataca coronavirusul (furtuna de citokine).

Testele, realizate de o echipă de la Universitatea Oxford, au arătat că dexametazona a micșorat riscul de deces de la 40% la 28% la pacienții ventilați mecanic și de la 25% la 20% pentru pacienții tratați cu oxigen. „Acesta este singurul medicament care până acum a arătat că poate reduce mortalitatea virusului în mod semnificativ. Este o descoperire extraordinară”, spune unul dintre cercetători, citat de Digi24.

Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va utiliza de marţi dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite, potrivit unui studiu major, reducerea mortalităţii din cauza bolii COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, citat de AFP și Agerpres.

„Lucrăm cu NHS pentru a include dexametazona în tratamentul standard contra COVID-19 începând din această după-amiază”, a declarat Hancock într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter, precizând că Regatul Unit dispune de 200.000 de tratamente gata de utilizare, stocate din martie.