Depozitele românești, în plin avânt. Reîncep dezvoltările speculative

Andreea Neferu 02/05/2017 | 10:27 Ştiri
Depozitele românești, în plin avânt. Reîncep dezvoltările speculative

Spațiile industriale și logistice din București sunt aproape în totalitate ocupate, în contextul în care numărul de noi proiecte este redus, iar cererea a cunoscut o creștere susținută în primul trimestru al acestui an, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România. În acest context, dezvoltările speculative pe acest segment imobiliar încep din nou să prindă avânt.

Stocul de spații moderne logistice și industriale din România este de circa 2,5 milioane de metri pătrați, în contextul în care în primul trimestru au fost livrați doar 27.000 de metri pătrați. Aproape jumătate din această suprafață, echivalentul a 1,2 milioane de metri pătrați, este construită în jurul Bucureștiului (75% din spații se află de-a lungul autostrăzii A1 București-Pitești).

Pe de altă parte, cererea netă din piață a ajuns la circa 180.000 de metri pătrați în primele trei luni ale acestui an, în creștere cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. 70.000 metri pătrați, adică 40% din total, reprezintă spații închiriate de companii de logistică, în timp ce retailerii au semnat tranzacții pentru 53.000 metri pătrați, adică 30% din total.  Mai mult de două treimi din cererea din primul trimestru a vizat Bucureștiul – peste 97.000 metri pătrați. Timișoara, Ploiești, Cluj și Roman sunt alte orașe care au atras companii pe segmentul de logistică și industrial.

Cea mai mare tranzacție de închiriere de spații logistice din prima parte a acestui an a fost cea prin care cel mai mare distribuitori IT&C de pe piața locală, Network One Distribution (NOD), controlat de Iulian Stanciu, a preluat 31.000 de metri pătrați în proiectul logistic CTPark Bucharest West, controlat de grupul CTP. Totodată, retailerul Profi a închiriat 27.000 de metri pătrați în proiectul de la Roman al belgienilor de la WDP.

Densitatea medie de spații logistice și industriale din România se ridică la 128 de metri pătrați la mia de locuitori, sub nivelul înregistrat în alte țări din Europa Centrală și de Est.

„Rata de neocupare la finalul lui 2016 era estimată la sub 5% în București și la mai puțin de 10% în restul țării. Dar având in vedere că au fost tranzacționate spații de aproape 7 ori mai mari decât oferta nouă, rata de neocupare se apropie de zero. În prezent este foarte dificil ca în proiectele existente să mai găsești spații pentru o cerere nouă. De aceea, vedem o creștere a volumului de spații pe care dezvoltatorii încep să le construiască speculativ, fără un contract de închiriere securizat. Aceste spații sunt însă contractate de chiriași imediat ce sunt puse pe piață”, a declarat Costin Bănică (foto), head of industrial agency în cadrul JLL România.

Dezvoltatorii au anunțat un nivel record de livrări de 400.000 metri pătrați de proiecte noi pentru anul 2017, , după ce anul trecut au fost finalizați circa 330.000 metri pătrați.

„Evoluția sustenabilă a pieței industriale și de logistică din ultimii ani a dus la revenirea apetitului băncilor pentru finanțarea de astfel de proiecte. Din anul 2008, băncile nu au mai finanțat niciun proiect logistic sau industrial. Băncile nu finanțează încă proiecte începute speculativ, însă odată începută construcția cu bani proprii și atragerea primilor chiriași, finanțatorii devin interesați și de astfel de proiecte”, a declarat Costin Bănică.

Chiriile cerute de proprietari pentru facilitățile de distribuție, în special cele din București, sunt estimate la 3,5 – 4,1 euro/mp/lună, în timp ce spațiile industriale au chirii de până la 3,3-4,25 euro/ mp/lună.


FOTO: JLL România

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.