Deloitte: Directorii financiari privesc cifrele macro cu reținere

NewMoney 17/04/2018 | 12:55 Ştiri
Deloitte: Directorii financiari privesc cifrele macro cu reținere

Directorii financiari din România se concentrează mai mult asupra consolidării afacerilor decât asupra extinderii acestora, reiese din cea mai recentă ediție a Deloitte CFO Study, care reflectă opiniile unora dintre cei mai importanți jucători din economie.

 

”Studiul din acest an indică faptul că directorii financiari prezenți în România apreciază climatul actual de business, după traversarea unor perioade mai dificile, însă privesc în viitor cu reținere. Este evident că lipsa lor de entuziasm în ce privește viitorul se leagă mult de volatilitatea fiscală și legislația imprevizibilă”, a spus Farrukh Khan, Partener și lider al acestui program în România.

Potrivit studiului, 60% dintre directorii financiari consideră climatul fiscal și cadrul de reglementare drept instabile, astfel că riscurile pe care sunt dispuși să și le asume sunt limitate.

“Majoritatea directorilor financiari sunt optimiști în legătură cu indicatorii macroeconomici; acest lucru nu se reflectă însă asupra spiritului lor întreprinzător, atunci când vine vorba de decizia de a investi. Cadrul fiscal și juridic, precum și preocupările legate de suficiența forței de muncă calificate par a fi cele mai mari provocări care contribuie la nivelul încrederii și la fructificarea oportunităților pierdute”, a spus Khan.

Studiul analizează diverse aspecte precum perspectiva economică, mediul de afaceri, costul pentru companii, previziuni financiare și digitalizare.

Cu toate că digitalizarea se află pe agenda tuturor, studiul a revelat că gradul de informare referitor la impactul și beneficiile pe care le poate aduce este scăzut în rândul directorilor financiari.

“Companiile din România se află în diverse etape în ce privește digitalizarea. Directorii financiari intervievați înțeleg că implementarea tot mai multor procese automate în cadrul operațiunilor și în zona financiară este importantă în era digitală. Cu toate acestea, puțini directori financiari sunt de părere că entitățile din care provin sunt avansate în utilizarea RPA (robotic process automation), în timp ce mulți dintre aceștia au dificultăți în estimarea posibilelor avantaje rezultate în urma utilizării RPA”, a spus Zeno Căprariu (foto), Director Deloitte România.

Principalele concluzii ale studiului:

 • 66% dintre directorii financiari estimează că PIB va continua să crească în 2018
 • 91% dintre directorii financiari cred că inflația va crește în 2018, lucru care se estimează că va genera creșteri ale dobânzilor și probleme cu finanțarea afacerilor
 • 59% dintre directorii financiari consideră că instabilitatea economică și fiscal reprezintă cele mai mari riscuri pentru afaceri în 2018
 • 90% dintre directorii financiari estimează creșterea cheltuielilor cu forța de muncă
 • 85% dintre directorii financiari cred că nu este un moment bun pentru asumarea de riscuri
 • 90% dintre directorii financiari estimează un nivel constant al activității de M&A
 • 48% dintre directorii financiari sunt de părere că finanțarea internă este cea mai atractivă sursă de finanțare, 36% – împrumuturi bancare și doar 27% – fonduri europene
 • 34% dintre directorii financiari estimează o creștere a profitabilității în următoarele 12 luni, în timp ce 37% estimează că profotabilitatea va rămâne neschimbată
 • 68% dintre directorii financiari sunt activ implicați în strategia privind digitalizarea companiilor
 • 49% dintre directorii financiari cred că rolul lor este foarte bine pregătit pentru creșterea digitalizării
 • 66% dintre directorii financiari cred că departamentele financiare ar trebui să aibă cunoștințe privind automatizarea proceselor pentru a face față cerințelor privind digitalizarea
 • Doar 10% dintre directorii financiari sunt de părere că organizațiile lor sunt avansate în RPA
 • 37% dintre directorii financiari estimează economii între 10-40% ca urmare a utilizării RPA, iar 35% estimează economii sub 10%.