Decizie istorică luată de Banca Centrală Europeană pentru salvarea monedei euro

Elena Marinescu 21/07/2022 | 16:07 Ştiri
Decizie istorică luată de Banca Centrală Europeană pentru salvarea monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată din 2011 și a dezvăluit un nou program de achiziționare de obligațiuni pentru a ține sub control costurile de împrumut pentru cele mai îndatorate țări din zona euro.

Astfel, BCE a urcat rata dobânzii la depozite cu 50 de puncte de bază, până la 0%, în încercarea de a limita inflația record din zona euro.

De asemenea, BCE a majorat dobânda la licitațiile sale săptămânale și zilnice de numerar cu 50 de puncte de bază, până la 0,50% și, respectiv, 0,75%, și a semnalat că este probabil ca în acest an să aibă loc noi majorări ale celor trei rate.

„În cadrul următoarelor reuniuni ale Consiliului guvernatorilor, va fi oportună o nouă normalizare a ratelor dobânzilor”, a precizat BCE. „Ieșirea din zona ratelor negative de dobândă permite Consiliului guvernatorilor să facă tranziția către o abordare de tip ședință cu ședință a deciziilor privind rata dobânzii.”

 

 

Instituția cu sediul la Frankfurt și-a anunțat deja intenția de a majora ratele, afirmând că este hotărâtă să reducă inflația la 2% pe termen mediu, așa cum prevede mandatul său.

Singura întrebare este amploarea majorării: doar un sfert de punct procentual, așa cum s-a sugerat în iunie, sau, așa cum cred tot mai mulți experți, direct 50 de puncte de bază?

Această din urmă opțiune ar însemna sfârșitul epocii ratelor negative, care a început în 2014. O rată de -0,5% se aplică acum la o parte din depozitele bancare deschise la BCE, o măsură care încurajează acordarea de credite și contribuie astfel la creșterea inflației.

Inflația în zona euro a crescut constant sub efectul combinat al fondurilor de redresare post-Covid, al tensiunilor din lanțurile de aprovizionare și al crizei energetice legate de ofensiva rusă din Ucraina. Potrivit HotNews, rata inflației a ajuns la 8,6% în luna iunie, în decurs de un an, și se preconizează că va continua să crească în lunile următoare.