De unde vor veni viitoarele crize mondiale

Alexandra Pele 15/03/2018 | 14:20 Ştiri
De unde vor veni viitoarele crize mondiale

Viitoarele crize globale ar putea avea origini în mai multe zone, printre care și cea a tehnologiei, reiese dintr-o dezbatere ce a avut loc, joi, la Summit-ul Romanian Business Leaders (RBL), cea mai mare comunitate antreprenorială locală.

„Punctele critice sunt diverse și se află în multe zone. Stând să mă gândesc care sunt aceste zone mi-au venit în minte patru: zona demografiei, zona geopolitică, economia și tehnologia. Patru zone pe care cred că ar trebui să le observăm cu mare atenție, mai ales ca oameni de afaceri, ca oameni de decizie pentru a înțelege mai bine viitorul și provocărilor cărora va trebui să le facem față”, a punctat Radu Crăciun, vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți.

Actualele politici practicate de Casa Albă și eventualul răspuns al liderilor europeni și asiatici reprezintă un punct nevralnic al economiei mondiale, crede Cristian Popa, fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

„În perioada postbelică am asistat la o liberalizare a schimburilor comerciale internaționale și practic am ajuns să luăm de gata acest lucru, care acum începe să fie chestionat într-o paradigmă mai degrabă a economiei politice, adică din motive politice, nu economice. Cred că se subestimează câștigurile din această libertate a schimburilor care mai degrabă au permis, printr-o inflație foarte redusă, un nivel de trai bun în SUA și în multe state europene. Aici a jucat un rol important și China ca furnizor de exporturi pentru aceste țări”, a punctat Popa.

În opinia sa, a răspunde globalizării cu măsuri de protecție asupra schimburilor este o metodă extrem de ineficientă, care dă posibilitatea ca tot mai multe țări să adere acestor politici care nu reprezintă altceva decât un răspuns național la o probleme fără granițe. Mai mult, astfel de soluții au fost practicate și în trecut, în particular după Marea Recesiune din anii ’30, cu rezultate catastrofale, spune el.

„Dacă vor fi distorsionări masive care vor genera altceva, probabil nu vor semăna cu cele din 2009 pentru că vor porni din altă parte”, spune fostul membru al Consiliului de Administrației al BNR.

Cristian Popa a avertizat că peisajul economic actual prezintă vulnerabilități suplimentare. În primul rând, dobânzile foarte mici practicate de marile bănci centrale pentru a impulsiona revenirea creșterii economice după perioada de criză au dus la o creștere însemnată a îndatorării, atât a celei guvernamentale cât și a celei private, situație de care sunt preocupate multe țări, inclusiv China.

De asemenea, deși taxele impuse de Casa Albă asupra importurilor de oțel și aluminiu nu sunt de natură să pună realmente în pericol economia Chinei, proliferarea unor politici de acest tip poate crea incertitudini legate de viitor.

În ceea ce privește avansul tehnologiei, „într-un orizont de 20-30 de ani putem să avem schimbări extrem de pronunțate în materie de productivitate”, spune Cristian Popa.

Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle, este de părere că tehnologia poate fi responsabilă pentru o viitoare criză.

„Da (tehnologia poate fi o sursă de criză, n.r.). Suntem martorii unui asalt a unor anumite puteri politice care și-au găsit în instrumentul cibernetic un foarte mare aliat”, a precizat el.

În opinia sa, cea mai mare amenințare vine dinspre China.

„Noi nu ne dăm seama ce importanță are China în economia digitală. La Shenzhen se produce 90% din hardul mondial. Există acolo 118 startup-uri orientate în exclusivitate către hardware (…) În acest moment, aș privi riscul economiei digitale sau modul în care economia digitală, online-ul poate avea un impact major în ceea ce privește generarea unei noi crize și aducerea în discuție a unei componente geografice care este China în potențiala generare a unei crize, într-o zonă în care China nu este neaparat văzută ca un powerhouse”, a explicat CEO-ul Oracle..

Totuși, el este de părere că România este bine poziționată pentru a profita de boom-ul tehnologic, iar înscrierea în acest trend ne-ar putea plasa în rândul câștigătorilor.

„Evident că depinde unde te poziționezi ca țară, societate, companie, în măsura în care vei fi în zona de valoare adăugată, evident că vei fi un beneficiar. Trebuie să înțelegi cum poți să fii în trendul unei industrii, unei evoluții. Evident că vor fi pierzători și câștigători în acest joc. Tu trebuie să găsești ca țară, companie, societate cum te poți poziționa. Întâmplarea face că România nu este deloc rău poziționată”, a explicat el.

Cât despre provocările geopolitice, Antonia Colibășanu, senior analyst Geopolitical Futures este de părere că România ar trebui să se preocupe de ce se întâmplă în Uniunea Europeană (care trebuie să răspunde crizei din Ucraina și celei din Balcani), dar și de situația din Iran, având în vedere implicarea Rusiei, a Statelor Unite și Turciei (putere la Marea Neagră).

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.