De ce se implică un fost premier al Moldovei și artizanul vânzării Rompetrol în resuscitarea combinatului Oltchim

Ionuț Ancuțescu 08/10/2018 | 10:02 Special
De ce se implică un fost premier al Moldovei și artizanul vânzării Rompetrol în resuscitarea combinatului Oltchim

„Este un fel de recidivare din partea mea“, își des­crie Ion Sturza (58 de ani) decizia de a se implica în procesul de redresare a combinatului Oltchim. După epoca Rompetrol, companie în care a ocupat funcții importante, fostul premier al Republicii Moldova (a avut această demnitate preț de zece luni, în urmă cu aproape 20 de ani) părea să fi spus adio pentru totdeauna industriei. Însă, vara aceasta, a fost solicitat de Ștefan Vuza, proprietarul grupului chimic Serviciile Comerciale Române (SCR) – un fel de ultim mohican al industriei românești – să se implice în procesul de preluare și dezvoltare al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea.

Acest articol a apărut în numărul 50 (8 – 21 octombrie) al revistei NewMoney

Vuza, consacrat în clasamentele bogăției drept cel mai prosper clujean, a câștigat în iarna lui 2017 licitația pentru achiziția a șase grupuri tehnologice ale Oltchim, societate aflată în insolvență din 2013 și subiect de scandaluri cu tentă ridicolă pe alocuri (cum ar fi episodul cu Dan Diaconescu în ipostaza de cumpărător cu bani cash al combinatului). Tran­­zacția de 127 de milioane de euro urmează să fie finanțată din fonduri proprii (37,7 milioane de euro) și de la instituții bancare și non-bancare.

Or, aici a intrat în joc Ion Sturza. Anterior, cei doi se știau prea puțin, însă reputația de negociator în vânzarea Rompetrol către KazMunayGas pare să-l fi convins pe șeful SCR că Sturza este omul potrivit (partenerul) pentru locul potrivit (Oltchim).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.