De ce au stagnat rating-urile României, în ciuda creșterii economice record

Alexandra Pele 11/09/2018 | 12:06 Financiar
De ce au stagnat rating-urile României, în ciuda creșterii economice record

Agențiile de rating nu au fost deloc impresionate de parcursul economic al României ultimilor ani. Iar acum când ritmul de creștere începe să pălească, argumentele în favoarea înrăutățirii ratingului de țară sunt tot mai multe.

 Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

Blamate pentru „scăpări“ care au agravat momente extrem de tensionate din pie­țele financiare internaționale, cele trei mari agenții de rating din lume, respectiv Moody’s, Standard&Poor’s (S&P) și Fitch, continuă să livreze unele dintre cele mai importante calificative de care au nevoie managerii de active pentru conturarea planurilor de investiții.

De ratingurile aces­tor agenții depind și guvernele. Aceasta pentru că ratingurile determină riscul de țară și, implicit, capa­citatea unui stat de a se finanța. Poate, mai important, acestea dic­tează dobânda la care se va împrumuta.

În ierarhiile acestor giganți ai lumii financiare, România continuă să ocupe o po­­ziție modestă, la pragul de jos al cate­go­riei investment grade (recomandat in­vestițiilor) și riscând oricând să cadă din­colo de linie, în compania statelor considerate riscante și care vor atrage tot mai greu finanțare, în special în perioada următoare în care investitorii migrează către SUA și dolarul sigur.

Asta în condițiile în care România trebuie să finanțeze doar în acest an un de­ficit de circa 28 de miliarde de lei, la care se adaugă refinanțări ale unor datorii mai vechi în valoare de 50 de miliarde de lei.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.