De ce a pus statul ochii pe pensiile private ale românilor. Cât a produs Pilonul II în nouă ani de funcționare

Florel Manu 07/08/2017 | 18:08 Ştiri
De ce a pus statul ochii pe pensiile private ale românilor. Cât a produs Pilonul II în nouă ani de funcționare

Fondurile private de pensii au ajuns la active nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), sumă care reprezintă contribuțiile brute ale românilor și randamentele obținute din investiții, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cei nouă ani de activitate, contribuabilii la Pilonul II au participat la fondurile private de pensii cu 28,2 miliarde de lei (6,19 miliarde de euro). În toată această perioadă, plasamentele făcute de administratorii fondurilor au adus câștiguri din investiții de 6,91 miliarde de lei (1,51 miliarde de euro). Astfel, Pilonul II valorează acum 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro).

„Acest nivel de eficienţă se datorează şi investiţiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului şi asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanţilor. În marea majoritate a cazurilor, aceste investiţii nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înţeles încă de la început faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investiţiilor iniţiale a venit şi pe fondul abaterii de la calendarul iniţial de creştere a contribuţiei”, mai transmite APAPR.

Sursa citată mai spune că randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%, în perioada iunie 2016 – iunie 2017.

Recent, ministrul Finanțelor Ionuț Mișa declara că fondurile de pensii beneficiază de comisioane de sute de milioane de euro din banii românilor. „Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii – Pilonul II – iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3. În replică, APAPR a transmis că în ultimele 12 luni, comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.