David Beckham, copilul de aur al fotbalului englezesc

Oana Borviz 17/11/2023 | 11:38 Timp Liber
David Beckham, copilul de aur al fotbalului englezesc

Poate că în ultima vreme nu au fost prea mult în centrul atenției, dar, în anii ’90, fostul fotbalist David Beckham făcea, împreună cu Victoria, subiec­tul tuturor tabloidelor. Cea mai nouă serie biografică de pe Netflix îi readuce în lumină pe David și Victoria Beckham și, mai mult decât atât, spune povestea ascensiunii și decăderii fotba­listului.

Nu trebuie să fii înnebunit după fotbal și după muzica pop ca să știi cine sunt David și Victoria Beckham. Fotbalistul-vedetă de la Manchester United și fosta Spice Girl au sudat în anii ’90 unul dintre cele mai spectaculoase cupluri din istoria celebrității, „un fel de Charles și Diana“ despre care se vorbea în toate mediile.

Nebunia acelor ani este redată acum în „Beckham“, un nou documentar Netflix care este în esență un portret al lui David Beckham – copilul de aur al fotbalului englezesc –, dar care surprinde foarte bine și evoluția celebrului cuplu.

Serie limitată de patru episoade – regizată de Fisher Stevens (starul din serialul TV „Succesiunea“ și regizorul documentarului „Înainte de potop“, cu Leonardo DiCaprio) –, „Beckham“ a fost lansată pe Netflix la începutul lunii octombrie, adunând 12,4 milioane de vizua­lizări încă din prima săptămână de la pre­mieră și eliminând astfel de pe primul loc sezonul al patrulea al seriei „Sex Education“.

Portret de fotbalist și „cronică a sportului contemporan și a culturii celebri­tății“, cum o numește producătorul John Battsek, „Beckham“ spune povestea dulce-amăruie a unui sportiv care a stră­lucit cândva și care și-a întrerupt cariera când încă era îndrăgostit de joc.

Pe teren

Gândit din punct de vedere cronologic, filmul urmărește ascensiunea lui David, de la anii copilăriei cu antrenamentele intense la care îl supunea tatăl lui (un mare fan Manchester United), anii petrecuți la Manchester United sub buna supraveghere a antrenorului Sir Alex Ferguson și până la transferul lui din club și retragerea din viața sportivă (Beckham este azi coproprietar al clubului Inter

Miami, la care joacă argentinianul Lionel Messi). Dar, în egală măsură, punctează momentele importante din viața lui in­timă, legătura specială pe care a avut-o mereu cu soția lui, relațiile tensionate cu tatăl și cu antrenorii lui.

Fisher Stevens reconstituie momente-cheie din meciurile lui Beckham de la Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy și de la echipa națională a Angliei, redând modul lui inconfundabil de a marca de la jumătatea terenului. Golurile lui de aur erau recompensate de public cu frenezie, în timp ce greșelile erau „răs­plătite“ cu ură. Celebrul cartonaș roșu pe care l-a primit în 1998 este una dintre greșelile pentru care oamenii l-au urât, l-au amenințat și l-au acuzat pentru eliminarea Angliei de la Cupa Mondială. Cel pe care l-a lovit cu piciorul a fost Diego Simeone, jucătorul argentinian care recunoaște în film că l-a șicanat pe David pe teren și că lovitura nu a fost atât de puternică pe cât a fost circul lui. Reacția suporterilor l-a devastat pe Beckham, care se pregătea în acea perioadă să de­vină pentru prima dată tată și care a intrat în „depresie clinică absolută“, după cum declară Victoria Beckham (a.k.a. Posh Spice, una dintre cele cinci componente ale trupei Spice Girls).

Căsătoria cu Victoria l-a adus pe Beckham și mai mult în lumina reflectoa­relor, ceea ce l-a ajutat să îmbrățișeze mai ușor lumea parteneriatelor (a încheiat mai multe contracte de sponsorizare), dar l-a așezat și într-o poziție nefavorabilă din punctul de vedere al antrenorilor (Ferguson, sau The Boss, cum îi spunea, cu care a colaborat de când era un copil și pe care l-a simțit ca pe un tată, a ajuns să-l considere incomod pentru echipă și să-l vândă clubului spaniol Real Madrid).

Relații

Regizorul Stevens a găsit, cum observă cei de la The Guardian, „un ton bogat și vibrant“ cu care să spună po­ves­tea lui David, insistând pe latura umană a fotbalistului.

Pe lângă interviul propriu-zis, în care Beckham rememorează momentele-cheie din viața lui, cu privirea fixă și obosită care îi trădează tulburarea obsesiv-com­pulsivă de care suferă încă de pe vremea când juca, Stevens îl urmărește pe Beckham prin casa lui de la țară, în timp ce acesta adună mierea de la albine sau se asigură că bucătăria arată impecabil. „Când toată lumea doarme în casă, obiș­nuiesc să curăț lumânările folosite, mă asigur că sunt aliniate corect, ca totul să fie ordonat. Dacă e vreo pată pe unul dintre paharele în care e lumânarea, o curăț.“

Este emoționant să descoperi că rela­ția lui cu Victoria, pe care unii nu dădeau doi bani în anii ’90, este una care a trecut chiar și testul infidelității. „Victoria este totul pentru mine. Să o vezi rănită este incredibil de dificil, dar suntem luptători și în acel moment trebuia să luptăm unul pentru celălalt“, mărturisește el, făcând referire la momentul în care a înșelat-o pe Victoria. „A fost cea mai grea perioadă pentru noi, simțeam că lumea este împo­triva noastră“, spune și ea, recunoscând că ajunseseră atunci să fie chiar și ei doi unul împotriva celuilalt.

Mărturiile familiei (tatăl, mama, soția), ale coechipierilor și managerilor de la Manchester United și Real Madrid (Cantona, Ronaldo Nazário, Paul Scholes, Ince, Roy Keane și Rio Ferdinand) descriu foarte bine statutul lui Beckham din acei ani, când a adunat victorii, adorație, mili­oane de dolari, dar și când a căzut în diz­grația managerilor, care credeau că nu este suficient de concentrat pe fotbal.

Din toată această țesătură de mărturii și înregistrări de arhivă înțelegi pasiunea unui copil pentru fotbal, lupta lui de a rezista, căderile psihice. Înțelegi nevoia de a se conecta la iubire (meciul la care nu lua parte familia nu era meci, iar echipa care nu-l primea cu brațele deschise nu era echipă). Îl admiri pentru smerenia cu care a depășit perioade grele, îl compăti­mești pentru toate etapele depresive prin care a trecut fără sprijin de specialitate, îl feliciți pentru sufletul lui în care nu a în­că­put niciodată ura.

„Beckham“ îți arată cum a devenit un star al fotbalului, un reper cultural, cum adorația maselor se poate transforma

în ură față de idolul lor și cum nu există faimă fără fețele ei antagonice, de lumină și întuneric. Cele mai puternice imagini cu care rămâi sunt, de altfel, golurile fa­buloase ale lui Beckham, ura de neînțeles a maselor și devastarea din privirea lui.