Dascălii, păcăliţi din nou de guvernanţi. Premierul Ciucă a refuzat să se întâlnească cu sindicaliştii din învăţământ

Elena Marinescu 04/02/2022 | 18:12 Ştiri
Dascălii, păcăliţi din nou de guvernanţi. Premierul Ciucă a refuzat să se întâlnească cu sindicaliştii din învăţământ

Deşi în urmă cu două săptămâni, premierul Nicolae Ciucă promitea că se va întâlni cu sindicatele din învățământ pentru a detensiona situaţia care risca să ducă la o grevă generală, vineri acesta a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii profesorilor, umilindu-i încă o dată pe dascăli.

Pe 21 ianuarie, Ciucă promitea că vor fi găsite soluții pentru că ”plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați”.

Astfel, premierul susţinea că ”termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.

„A făcut un pas înapoi, semn că PNL nu susține acest acord”

Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater, a rabufnit după ce Nicolae Ciucă și-a bătut joc de profesori şi crede că vinovatul principal este Florin Cîţu, şeful pe linie de partid al premierului, care nu vrea sub nicio formă să fie majorate salariile cadrelor didactice.

Citeşte şi: Profesorii s-au săturat de promisiuni şi declanşează acţiunile greviste

Hadăr consideră că premierul i-a păcălit, la fel ca predecesorii săi liberali. ”Am înțeles, doar nu suntem proști, ce dracu!. Trebuia să semnăm protocolul cu premierul Ciucă, dar nu îl lasă șeful de partid.

A făcut un pas înapoi, semn că PNL nu susține acest acord. Am înțeles, doar nu suntem proști, ce dracu! Am crezut că se rezolvă problema și când să batem palma ne-am trezit că doar ministrul nostru e lăsat la înaintare. Dacă nu vrea domnul Cîțu, ce să facem?”, a spus Anton Hadăr la România TV.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara recent ironic că apreciază revendicările angajaţilor din învăţământul preuniversitar ca fiind „pe deplin justificate”, însă le aminteşte acestora că vor primi în 2022 majorări salariale de 4%.

Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă (…) Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie”, susţinea ministrul.

Citeşte şi: Sondaj: Doi din trei profesori nu se descurcă cu predarea online. Dascălii, buni de plată

În plină pandemie, multe cadre didactice s-au infectat cu COVID-19 şi au fost nevoite să-şi cumpere din buzunarul propriu materiale de protecţie sanitară, teste, dar şi programe de pregătire pentru predarea online.

Revedincări, ignorate de guvernanţi

Federațiile sindicale din învăţământ consideră că este momentul ca educația să fie în mod real o prioritate pentru întreaga clasă politică, iar această prioritate să fie reflectată, în primul rând, de procentul din PIB alocat învățământului prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Ce salarii au cadrele didactice

Salarii nete – profesori:

profesor debutant – 2.428 lei – fara dirigentie
profesor cu definitivat – 3.586 lei – definitivat 25-30 ani vechime, diriginte
profesor cu gradul II –3.713 lei – gradul II 25-30 ani vechime, diriginte
profesor cu gradul I – 4.417 lei
educatoare cu studii medii si gradul I – 3.359 lei

Salarii nete – personal didactic auxiliar:

secretar I S – 3.223 lei – I S gradatia 5
contabil I S –3.369 lei – I S gradatia 5

Salarii nete – personal nedidactic:

ingrijitor – 1.981 lei
muncitor calificat – 2.317 lei

Cum se calculează salariile profesorilor?

Salariile se calculeaza conform ordinului 4638 din 17 august 2021, emis de ministrul Educatiei si publicat in Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, „stabilirea salariului de baza pentru personalul din invatamantul preuniversitar si universitar de stat care a ajuns la nivelul salariului de baza stabilit pentru anul 2022, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se face prin utilizarea transelor de vechime in invatamant din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Nivelul salarizarii profesorilor în Europa

Salariile de bază ale cadrelor didactice din România sunt foarte diferite de cele ale profesorilor din țările Uniunii Europene. De fapt, un profesor din UE, exceptând România, câștigă anual un salariu de bază echivalent cu 32.000 de dolari, dacă este la început de carieră în învățământul preșcolar.

La școala primară, un profesor european își începe cariera câștigând anual 35.000 de dolari. În gimnaziu începe lucrul cu 36.500 de dolari, iar la liceu cu 37.500 de dolari. În puține țări salariul rămâne relativ constant, el crescând pe măsură ce profesorii avansează în carieră.

Media europeană atinge un vârf de 64.500 de dolari pentru un profesor de liceu care atinge nivelul maxim de salarizare. Mediile înregistrate de 22 de țări UE, exceptând Bulgaria, România, Malta, Cipru și Croația, sunt asemănătoare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Există o creștere treptată a nivelului salarizării în aceste țări.

Cele mai mari salarii de bază la nivel european sunt cele ale profesorilor din Luxemburg. O educatoare din această țară își începe activitatea cu un salariu anual de 69.425 de dolari, atingând un maxim de 122.650 de dolari. La fel și în cazul cadrelor didactice din învățământul primar. În gimnaziu și liceu, un profesor debutant câștigă 78.681 de dolari anual, ajungând la un maxim de 137.610 dolari anual.

Salariile profesorilor din UE:

Educatoare debutantă – 32.221 dolari/an
Învățător debutant – 35.220 dolari/an
Profesoară de gimnaziu – 36.587 dolari/an
Profesori debutant liceu – 37.571 dolari/ an

Toate salariile pot crește după 10 ani de experiență, ajungând la sume mult mai mari.