Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS. Victorie la limită în competiţia cu Dan Barna

Elena Marinescu 01/10/2021 | 20:10 Ştiri
Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS. Victorie la limită în competiţia cu Dan Barna

Europarlamentarul Dacian Cioloș a obținut o victorie surprinzătoare în alegerile interne din USR PLUS. Deși PLUS era un partid mult mai mic decât USR, Cioloș a reușit să câștige președinția partidului format în urma fuziunii, cu 50.9% din voturi.

Potrivit primelor date obţinute de News.ro, diferenţa între Cioloş ş.i Barna este de aproximativ 800 de voturi. Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS, cu 19.603 voturi (50,9%) față de 18.908 voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna. Voturile membrilor USR PLUS în turul al doilea au fost exprimate online.

Cioloş: Avem nevoie să întărim acest partid

În prima declarație după câștigarea alegerilor pentru președinția USR PLUS, Dacian Cioloș anunţă că partidul trebuie să-și propună câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024. „Vreau să le mulțumesc colegilor din partid care au votat în număr foarte mare. Am dovedit că putem avea maturitate și înțelepciune să ducem la bun sfârșit un proces democratic, cu toate dificultățile. Participarea masivă la vot arată că cei care s-au înscris în USR PLUS cred în acest proces al fuziunii și îl validează. Vom avea multe de făcut, dar este un pas important al fuziunii de factor. Rezultatul arată că nu există falii între foști USR-iști și foști PLUS-iști și vom putea lucra împreună. Este un mesaj pe care îl receptăm și la nivelul conducerii.

Am avut și sesizări, și plângeri. O parte au fost clarificate de comisia electorală, altele urmează să fie clarificate. Este important ca membrii noștri să aibă încredere că un astfel de proces electoral se poate desfășura în condiții bune. Pe viitor mi-aș dori să avem cât mai multe ocazii ca membrii de partid să participe la deciziile pe care le luăm. Cerem transparență, onestitate, cu atât mai mult trebuie să dovedim în partid.

Avem nevoie să întărim acest partid și e important ca cei care au făcut acest pas să se înscrie în USR PLUS să se simtă ei înșiși bine în acest partid și să-i poată convinge și pe ceilalți să vină alături de noi. România are nevoie de reformă, de modernizare și USR PLUS va avea un rol important de jucat până în 2024. Trebuie să ne propunem câștigarea alegerilor prezidențiale și alături de acestea și celelate alegeri”, a declarat Cioloș.

Barna: USRPLUS va da preşedintele ţării şi va fi principalul partid de guvernare

Fostul co-preşedinte al USR PLUS Dan Barna afirmă că formaţiunea va rămâne, de luni, „acelaşi partid solid, solidar, vertical, care a adus în România reformă”. „Deşi avem acest rezultat care nu mă bucură în mod particular, continuu să spun şi să îi mulţumesc lui Dacian Cioloş pentru faptul că USRPLUS a fost decizia corectă şi necesară„, a susţinut el.

Dan Barna, învins în aceste alegeri, a declarat că rata mare de participare la vot este dovada că USR „este un partid viu”. „Ştiu că e multă dezamăgire şi supărare în echipa celor care m-au susţinut. (…) De luni încolo rămânem acelaşi partid solid, solidar, vertical, care a adus în România reformă”, a afirmat Barna. El a arătat că are încredere că USRPLUS va da preşedintele ţării şi va fi principalul partid de guvernare.

Congresul USRPLUS va valida rezultatul

Oficial, votul urmează să fie validat sâmbătă, la Congresul USR PLUS, când noul preşedinte va rosti şi un discurs.

Dacian Cioloș și Dan Barna s-au confruntat în ultima săptămână în turul al doilea al alegerilor interne, după ce în primul tur niciunul dintre cei trei candidați nu au obținut 50% plus 1 din voturi. Cel de-al treilea candidat a fost Irinel Darău, care a obținut 10% din voturi.

Un număr de 1.200 de delegaţi din întreaga ţară vor fi prezenţi sâmbătă, la Bucureşti, pentru Congresul USR PLUS, în cadrul căruia va fi stabilită componenţa noului Birou Naţional şi va fi validat noul preşedinte al formaţiunii.

Evenimentul se va desfăşura la Romexpo, dar având în vedere contextul pandemic, în sală se vor afla maximum 150 de persoane simultan. Delegaţii care îşi vor exprima opţiunea privind componenţa noului Birou Naţional au fost împărţiţi pe fluxuri orare, pentru a-şi exercita votul.

La congres este permisă doar prezenţa persoanelor vaccinate. Întregul eveniment va fi transmis live pe Facebook şi Youtube.

Cine este Dacian Cioloş – fişă biografică

Dacian Cioloş s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969, potrivit www.usrplus.ro, dar a copilărit în comuna Pericei, judeţul Sălaj.

A urmat cursurile Facultăţii de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor. A făcut, apoi, studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, obţinând o bursă guvernamentală franceză, şi un master ştiinţific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) şi la Universitatea Montpellier I (1996-1997).

Şi-a început activitatea profesională ca stagiar la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. A lucrat într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuţie esenţială în pregătirea agriculturii româneşti pentru participarea la Politica agricolă comună şi piaţa unică europeană. A fost implicat, în perioada 1998-1999, în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, apoi a coordonat programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole şi rurale la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă (CICDA), în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Dezvoltare Agricolă (ANDA).

În 2002, a început să lucreze la Delegaţia Comisiei Europene în România, unde s-a ocupat de aplicarea Programului SAPARD. S-a alăturat, în 2005, echipei de la Ministerul Agriculturii, unde a fost consilier personal al ministrului, cu atribuţii de purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE. În 2007 a fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

A fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (11 octombrie 2007-22 decembrie 2008).

Dacian Cioloş a fost desemnat comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcţie la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloş s-a numărat printre cei care au primit distincţia „Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană”, acordată de Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federaţiei Internaţionale a Caselor Europei – FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, a fost numit în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La 10 noiembrie 2015 a fost desemnat premier, de preşedintele Klaus Iohannis. La 18 noiembrie a depus jurământul de învestitură în funcţie, la Palatul Cotroceni. Mandatul său s-a încheiat la 4 ianuarie 2017.

Dacian Cioloş a fondat, în 2017, Platforma România 100, împreună cu alţi patru foşti colegi din guvernarea 2016. Anul următor, a făcut parte dintr-un grup care a iniţiat proiectul politic România Împreună, care în decembrie 2018 a devenit PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate), potrivit sursei amintite.

La Convenţia Naţională a Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din 26 ianuarie 2019, Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al formaţiunii politice cu 99,17% din voturi. La 7 decembrie 2019, a fost validat la Convenţia Naţională a PLUS, cu majoritate de voturi, în funcţia de preşedinte al partidului.

Din 2 februarie 2019, Dacian Cioloş este copreşedinte al Alianţei 2020 USR-PLUS alături de preşedintele USR, Dan Barna, alianţa fiind constituită în şedinţa Comitetului Politic al USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare. La aceeaşi dată, reprezentanţii partidelor USR şi PLUS au anunţat lista comună de candidaţi, Dacian Cioloş ocupând prima poziţie.

La 15 august 2020, cele două formaţiuni ale Alianţei 2020 – USR şi PLUS au decis să fuzioneze. În 16 aprilie 2021, fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreşedinţi – Dan Barna şi Dacian Cioloş – şi de Biroul Naţional Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

Potrivit Agerpres, a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei 2020 USR-PLUS, în urma scrutinului din 26 mai 2019, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central la 3 iunie 2019. Şi-a depus, la 17 iunie 2019, candidatura pentru conducerea noului grup centrist-liberal „Renew Europe” („Înnoim Europa”) din Parlamentul European, fostul grup liberal ALDE, în fruntea căruia a fost ales la 19 iunie 2019.

La 28 august 2021, în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS, au fost prezentate candidaturile copreşedinţilor Dan Barna şi Dacian Cioloş şi a senatorului Irineu Darău, la preşedinţia USR PLUS. În urma primului tur de votul, desfăşurat online, între 14 şi 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna – 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău – 3.300 de voturi (10,1%).