UPDATE Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter în Turcia

NewMoney 06/02/2023 | 10:46 Ştiri
UPDATE Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter în Turcia

UPDATE. Cel puţin 1.498 de persoane au murit şi 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit luni sudul ţării în decurs de câteva ore, a anunţat şeful agenţiei pentru dezastre din această ţară, relatează Anadolu.

Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

După cutremur, un „coridor de ajutor aerian” a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

UPDATE. Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria se apropie de 2.000 de morţi

Aproape 2.000 de persoane au fost ucise şi 10.000 au fost rănite în Turcia şi Siria, potrivit unui bilanţ încă provizoriu al seismului de suprafaţă, cu magnitudine de 7,8, care s-a produs luni dimineaţă devreme în această zonă, fiind urmat de replici deosebit de puternice, relatează Le Figaro.

Potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), cel puţin 1.014 persoane au murit şi 7.003 persoane au fost rănite în Turcia urma cutremurului din Turcia.

Cel mai nou bilanţ total al victimelor din Siria este de 430 de morţi şi peste 1.284 de răniţi, potrivit agenţiei SANA, care transmite numei datele din zonele controlate de guvern. Între timp, grupul „Căştile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puţin 380 de morţi şi 1.000 de răniţi în zonele controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei.

În Turcia, 2.834 de clădiri s-au prăbuşit, potrivit AFAD, ceea ce ridică temeri privind un număr şi mai mare de morţi, pe lângă sutele de victime din Siria vecină.


UPDATE Bilanţul victimelor a ajuns la peste 1.300 de morţi în ambele ţări.

Cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul Turciei şi nordul Siriei, luni, în urma căruia s-au prăbuşit sute de de clădiri, s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi, iar sute de oameni s-ar afla sub dărâmături, bilanţul urmând să crească, pe măsură de salvatori efectuează căutări în localităţi din întreaga ţară, relatează The Associated Press.


UPDATE Bilanţul victimelor cutremurului depăşeşte 670 de morţi, cel puţin 386 în Siria şi cel puţin 284 în Turcia.

Cel puţin 670 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma unui cutremur, luni, de magnitudinea 7,8, relatează CNN.

Un bilanţ anterior anunţa peste 500 de morţi în ambele ţări.

În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit – dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit televiziuniisiriene de stat.

Apărarea Civilă siriană – cunoscută sub numele de ”Căştile Albe” – a anunţat că 147 de oameni au murit în regiuni aflate sub controlul opoziţiei siriene, în nord-vestul Siriei.

Sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului – 648 în patru regiuni aflate sub controul regimului al-Assad (Alep, Hama, Latakia şi Tartus), potrivit televiziunii siriene, iar alte 340 în zonele aflate sub controlul rebelilor, potrivit Căştilor Albe.

În Turcia, cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte peste 2,323 au fost rănite, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay.


Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 500 de morţi în ambele ţări.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.

Cutremurul din Turcia a avutt 18 replici

Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în Turcia și Siria

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Adâncimea cutremurului, evaluată iniţial la 24,1 kilometri, a fost revizuită de USGS, institutul american pentru geologie, la 26 de kilometri, iar apoi la 17,9 kilometri.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

FOTO: Hepta/Mediafax