Cum vor calcula companiile de asigurări valoarea poliței RCA în funcție de comportamentul șoferilor

Alexandra Pele 20/11/2018 | 11:49 Financiar
Cum vor calcula companiile de asigurări valoarea poliței RCA în funcție de comportamentul șoferilor

Groupama este prima companie de asi­gu­rări care a introdus la nivel local teh­no­­logiile telematice pentru a rafina nivelul de risc asociat unui client. Pentru şoferii prudenţi, acestea pot însemna economii la poliţa CASCO, iar pentru asi­gurător o creştere substanţială a pro­fi­tabilităţii acestui portofoliu de produse.

Acest articol a apărut în numărul 53 (19 noiembrie – 2 decembrie) al revistei NewMoney

După o definiție din DEX, telematica este o „tehnică de transmitere și prelucrare au­to­mată a informației la mare distanță prin intermediul sateliților și al altor procedee moderne de comunicație“. În dicționarul Groupama este (și) o clauză – Autocontrol – ataşată poliţelor CASCO și presupune ins­talarea unui dispozitiv telematic pe autovehiculele clienţilor. Acesta înregistrează informaţii privind stilul lor de condus, evenimentele din trafic şi alte date relevante, pe baza cărora se construieşte un rating. Clienţii îşi pot verifica în timp real acest rating, prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil. În funcţie de evenimentele înregistrate de dispozitiv, ei îşi pot „co­recta“ anumite comportamente în trafic, iar în funcţie de prudenţa de care dau do­vadă la volan pot obţine o reducere de până la 40% a poliţei.

ASIGURĂRI ÎN PIERDERE. Opţiunea „poate acționa ca factor motivant pentru un comportament responsabil în trafic și, prin aceasta, crește siguranța la volan“, spune, într-un interviu pentru NewMoney, Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări. Mai multă siguranţă în trafic este o necesitate importantă, având în vedere po­ziţia României în clasamentele europene atunci când vine vorba despre accidente. Anul trecut, ţara noastră a înregistrat cea mai ridicată rată de accidente mortale (98 la un milion de locui­tori) din Uniunea Eu­ro­peană. Concret, aproape 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din România în 2017.

Datele autorităţilor de la Bucureşti arată că aproape şase la sută din maşinile înre­gistrate la nivel local sunt implicate anual în accidente rutiere. Statisticile creează difi­cultăţi la nivelul industriei asigurărilor, valoarea ridicată a daunelor erodând pro­fitabilitatea anumitor poliţe. Categoria men­ţionată cel mai des din acest punct de vedere este asigurarea RCA, însă lucrurile nu stau prea bine nici în cazul poliţelor CASCO.

În primul semestru al acestui an, rata daunei combinate pentru asigurările CASCO (A3) era de peste 100%, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2017, respectiv 2016. Acest indicator reprezintă raportul dintre primele brute subscrise de cli­enţi şi daunele achitate de companiile de asigurare. Un raport de peste sută la sută indică faptul că asigurătorii ies în pierdere pe respectivul segment.

„La 30 iunie 2018, doar două societăți de asigurare dintre cele care practică asigu­rări CASCO aveau o rată combinată a dau­nei sub nivelul de 100%, la polul opus situându-se patru societăți de asigurare care au înregistrat cele mai mari rate combinate (mai mari de 140%)“, se arată în cel mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.