Cum să îţi optimizezi cheltuielile şi cum poţi să te bucuri de o viaţă confortabilă (P)

NewMoney 22/12/2022 | 12:17 Ştiri
Cum să îţi optimizezi cheltuielile şi cum poţi să te bucuri de o viaţă confortabilă (P)

Banii reprezintă un mijloc excelent prin care îţi poţi atinge obiectivele şi prin care poţi atinge acel nivel de confort care să îţi permită să duci o viaţă liniştită şi împlinită. Însă, pentru a te bucura de toate acestea trebuie să te asiguri că îi foloseşti în mod corect.

Cum să îţi foloseşti în mod corect banii? Ei bine, pentru a ajunge independent din punct de vedere financiar este important să îţi optimizezi cheltuielile şi să găseşti un echilibru perfect între veniturile obţinute şi cheltuielile zilnice, lunare şi anuale.

Dacă nu ai găsit încă acest echilibru, trebuie să ştii că nu eşti singurul. Mai mult decât atât foarte mulţi oameni nu au o imagine clară asupra cheltuitelor lor lunare şi nici o planificare financiară pe termen lung. Dar aceste lucruri se învaţă, iar dacă ai ajuns în punctul în care îţi doreşti o schimbare, lucrurile nu pot merge de aici decât în sus şi te felicităm pentru decizia luată. Iată în continuare câteva modalităţi prin care îţi poţi optimiza cheltuielile, bucurându-te în acelaşi timp de o viaţă confortabilă.

Cât cheltui în fiecare lună?

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când doreşti să îţi optimizezi cheltuielile este să examinezi atent propriile costuri lunare şi să le treci pe hârtie. În acest mod îţi va fi mult mai uşor să găseşti noi posibilităţi prin care poţi economisi. Este important să ştii că o gospodărie are cheltuieli fixe şi cheltuieli variabile.

Costuri fixe vs Costuri variabile

Costurile fixe sunt reprezentate de acele cheltuieli regulate, care au o valoare constantă. Nu analiza doar costurile fixe pe care le achiţi lunar, căci unele dintre acestea se vor achita trimestrial sau anual. Mai precis, un cost fix lunar poate fi reprezentat de: achitarea chiriei, a ratelor bancare, a utilităţilor, a diverselor abonamente (transport în comun, platforme de streaming etc.). Iar un cost fix trimestrial sau anual poate fi reprezentat de achitarea poliţelor de asigurare (locuinţă, maşină, sănătate etc.).

Atunci când ne referim la costuri variabile, ne referim la costurile care apar în timpul liber, la cumpărături şi aşa mai departe.

Costurile fixe şi variabile sunt diferite de la o gospodărie la alta. Dar este important să analizezi veniturile tale lunare şi modul în care alegi să le distribui pe parcursul lunii ori chiar a anului. Un alt aspect important pe care ar trebui să îl ai în vedere este faptul că toate cheltuielile tale fixe nu ar trebui să depăşească mai mult de 50% din veniturile tale.

Cum să te asiguri că există un echilibru perfect între veniturile şi cheltuielile tale?

Dacă vrei să te asiguri că îţi foloseşti bănuţii în mod corespunzător, specialiştii OVB Allfinanz Romania îţi recomandă să foloseşti regula 50-30-20. Mai precis, poţi utiliza următoarea schemă pentru distribuirea bănuţilor câştigaţi lunar:

  • 50% – În fiecare lună ar trebui să repartizezi jumătate din veniturile tale cheltuielilor fixe. Aşa cum spuneam şi mai devreme, acest procent include costurile cu chiria, utilităţile, alimentele şi aşa mai departe. În cazul în care costul chiriei depăşeşte 50% din veniturile tale, poate ar fi o idee bună să încerci să găseşti o altă variantă, mai accesibilă.
  • 30% – În fiecare lună ar trebui să distribui aproximativ 30 la sută din veniturile tale pentru activităţile destinate petrecerii timpului liber. Includem aici cheltuieli de consum, dar şi alte costuri variabile.
  • 20% – În fiecare lună să repartizezi cam 20 de procente din veniturile tale către un cont de economii. Având astfel de rezerve, nu numai că îţi vei asigura un nivel de confort suplimentar, însă în timp îi poţi învesti şi te vei putea bucura de venituri pasive suplimentare. Bineînţeles, investiţia trebuie studiată cu atenţie înainte, pentru a nu risca pierderea sumelor economisite.

Dacă ai analizat cu atenţie cheltuielile tale şi observi că o bună parte din bănuţii tăi se duc pe cheltuieli inutile, poate ar fi cazul să te opreşti şi să găseşti o modalitate mai sănătoasă de a-ţi folosi veniturile.

Spre exemplu:

  • Elimină toate abonamentele pe care nu le foloseşti. Ai un abonament la sală, însă nu o frecventezi de loc sau doar extrem de rar? Ei bine, poţi anula acest abonament şi poţi încerca să găseşti o variantă care chiar să te atragă să faci mişcare şi care să coste… chiar mai puţin.
  • Faci anumite cumpărături doar pentru că prietenii tăi le fac, dar ţie îţi sunt inutile? Clar este un punct pe care ar trebui să îl elimini.
  • Cumperi foarte multe produse alimentare pe care le arunci? Ei bine, din păcate extrem de mulţi oameni tind să cumpere mult mai mult decât consumă. Analizează cu atenţie necesarul tău lunar şi achiziţionează o cantitate suficientă de mâncare, nici mai mult, nici mai puţin. Altfel, sunt bănuţi aruncaţi la coşul de gunoi.
  • Consumi prea multă energie? Costurile energiei au crescut extrem de mult în ultima perioadă şi o mare parte din veniturile tale ajuns să fie redirecţionate către plata facturilor. Fă-ţi un obicei din a stinge becurile pe care nu le foloseşti, din a scoate din priză echipamentele pe care nu le foloseşti şi aşa mai departe.

În cazul în care nu reuşeşti să găseşti un echilibru între veniturile şi cheltuielile tale, nu ar strica să te întâlneşti cu un consilier financiar. Nu uita că educaţia financiară este extrem de importantă, însă cu toate acestea ea încă nu se învaţă în şcoli şi foarte puţini dintre noi au cunoştinţe în acest sens.