Cum s-a descompus, bucată cu bucată, marele grup farmaceutic Polisano, după sinuciderea fondatorului său, Ilie Vonica

Florel Manu 19/10/2017 | 11:07 Ştiri
Cum s-a descompus, bucată cu bucată, marele grup farmaceutic Polisano, după sinuciderea fondatorului său, Ilie Vonica

Știrea momentului în business este achiziția clinicilor și spitalului Polisano de către MedLife, liderul pieței private de sănătate. Anunțul a fost făcut pe bursă de compania controlată de Mihai Marcu, însă tranzacția va avea loc după o analiză a Consiliului Concurenței.

Achiziția Polisano nu este o surpriză. Echipa managerială care a început să gestioneze businessul Polisano după intrarea în insolvență luase în calcul dezvoltarea unor divizii și închiderea celor neperformante, fără a exclude însă chiar vânzarea unor entități din companie. „Distribuția merge, probabil spre faliment, dar vom dezvolta divizia medicală care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 80 de miloane de lei și va urma o investiție de alte trei milioane în spitalul din Sibiu care acoperă toate specialitățile medicale”, declara președintele Polisano, practicianul în insolvențe, Remus Borza, în februarie, înainte ca divizia de distribuție de medicamente a companiei să intre oficial în procedură de faliment.

Din 2014, de la declinul afacerilor, Imperiul Polisano a fost condus de fiica lui Ilie Vonica, întemeietorul afacerii, care s-a sinucis la scurt timp după ce soția sa a fost reținută în scandalul rețetelor false. Specializată în farmacie, Andreea Gligor Vonica avea 30 de ani la preluarea afacerii părinților săi, urmând ca până în prezent să vândă treptat din acțiuni sau să închidă divizii neprofitabile.

Dacă ne întoarcem în urmă cu trei ani, constatăm că ideea unei achiziții a Polisano ori vânzarea unor acțiuni era practic imposibilă. Polisano era unul din principalii jucători ai pieței de servicii medicale și distribuție de medicamente, cu o cifră de afaceri, în 2014, de peste 294 de milioane de euro și un profit net de circa 1,6 milioane de euro. Acum însă, lanțul de clinci și spitalul Polisano au o cifră de afaceri de puțin peste 17 milioane de euro.

Dar cum a evoluat de-a lungul timpului imperiul Polisano și cum a decăzut o afacere care era printre cele mai puternice din sectorul serviciilor medicale private?

Ascensiunea

Medic ginecolog de profesie, Ilie Vonica înființa în 1993 societatea Polisano SRL Sibiu care se definea ca una din principalele companii de importuri şi distribuţie de produse farmaceutice, parafarmaceutice, cosmetice şi aparatură medicală. În paralel funcționa și prima clinică Polisano care oferea servicii medicale integrate. În 2004, la 11 ani de la înființarea firmei, la Sibiu se deschide spitalul Polisano, unitate medicală care avea saloane cu cel mult trei paturi.

Afacerile par să meargă bine, din 2000 până în 2014, cu excepția lui 2008 când a fost înregistrată singura pierdere dintr-o perioadă de 14 ani. Mai mult, în perioada 2004 – 2013, Polisano a fost cel de-al treilea distribuitor de produse farmaceutice din România, cu o cotă de piață între 9% și 12%.

În 2006 și 2007, compania lui Ilie Vonica se extinde către Capitală, unde concurența între jucătorii în sectorul privat de sănătate era mai mare, și  deschide clinicile din București, prima în zona pasajului Mărășești și cea de-a doua la Plaza România.

Un an mai tâziu, Polisano se orientează către segmentul de dializă și în perioada 2008-2010 deschide mai multe centre de acest gen la Sibiu, București, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Bistrița, Roman, Mediaș. În 2013 Polisano ajunsese la o cifră de afaceri de peste 324 de milioane de euro, cea mai mare din istoria companiei. Un an mai târziu totul avea să se prăbușescă brusc.

Agonia

În 2014, fondatorul Polisano, Ilie Vonica, în vârstă de 59 de ani la acea dată, se sinucide după ce soția sa a fost reținută în dosarul rețetelor fictive pentru achiziția de produse pentru bolnavii de cancer de la firme fantomă, alături de alți trei medici de la Institutul Fundeni. După moartea lui Ilie Vonica, fica sa, Andreea Gligor Vonica preia conducerea companiei, însă în anii care urmează cifrele de afaceri se prăbușesc, iar firmele intră pe pierdere. La doi ani după ce businessul a început să se clatine, în companie intră, ca acționar, practicianul în insolvențe Remus Borza.

Acesta respectă decizia proprietarilor de a închide rețeaua de distribuție care era în insolvență și la sfârșitul lui 2016 sunt trmiși acasă circa 200 de angajați. În 2016, Borza decide consolidarea afacerii bazate pe producția de medicamente. Fabrica de medicamente Polisano fusese dată în folosință în 2015, la un an după moartea lui Ilie Vonica.

Borza, prieten de familie din 2002 cu Ilie Vonica, după ce s-a cunoscut cu omul de afaceri într-o piscină din Mauritius, a decis ca din acest an să intre și în acționariatul celei mai noi investiții a grupului, fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals, specializată în prezent pe suplimente alimentare, alături de câțiva investitori strategici. Unul dintre ei este controversatul om de afaceri Gruia Stoica, proprietar al Grup Feroviar Român (GFR), companie care era interesată și de preluarea societății de stat de transport feroviar CFR marfă.

Vânzările

Astfel, la începutul lui 2017, pachetul majoritar la fabrica de medicamente Polisano, 69% din acțiuni, rămânea sub controlul Andreei Gligor Vonica, fiica creatorului afacerii, în timp ce Remus Borza și partenera sa de afaceri din Euro Insol, Nicoleta Munteanu, dețin câte 6,9% din acțiuni. Soțul Nicoletei Munteanu, Adrian Munteanu, are o participație de 1,5%. Gruia Stoica, prin compania Grampet, pe care o deține împreună cu vărul lui, Vasile Didilă, controlează 15,5% din pachetul de acțiuni. Borza și soții Munteanu au devenit acționari prin conversia unor creanțe cu o valoare totală de 11,8  milioane de lei și un aport în numerar de 150.000 de lei.  Omul de afaceri Gruia Stoica, însă, a venit cu o infuzie de numerar de 13,4 milioane de lei.

Aceasta nu a fost prima vânzare a unor acțiuni din Imperiul Polisano. În 2016 au mai avut loc tranzacții care au vizat rețeaua de farmacii a grupului. În primăvara anului trecut, Polisano a vândut 78 dintre cele 103 farmacii pe care le deținea către concurentul Sensiblu, într-o tranzacție de peste 20 de milioane de euro.

După moartea lui Ilie Vonica, grupul Polisano a vândut bucăți din afacere și a consolidat segmentele legate de producția de medicamente și rețelele de clinici și spitalul. Însă, acum Polisano renunță în favoarea MedLife la clinicile pe care le deține și la Spitalul de la Sibiu. Deocamdată nu este cunoscută valoarea tranzacției, fiind așteptată decizia Consiliului Concurenței.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.