Cum poate fi oprit bombardamentul cu știri false lansate pe Twitter sau Facebook

Poate fi combătută eficient puzderia de informații false publicate și rostogolite pe Facebook și pe Twitter? Este o soluție corectă ștergerea postărilor care pot fi dovedite drept neadevărate?
Acest articol a apărut în numărul 61 (18 – 31 martie 2019) al revistei NewMoney
Reprezentanții platformelor social media afirmă că nu este treaba lor să se asigure că tot ceea ce scriu oamenii pe site-urile lor este adevărat. „În niciun caz nu ne dorim să fim arbitrii adevărului“, declara în 2017, pentru BBC, Sheryl Sandberg, chief operating officer al companiei Facebook Inc. Această poziție este de înțeles: nu numai că munca de a verifica fiecare postare ar fi enormă, dar cenzura i-ar deranja pe mulți dintre cei mai activi utilizatori ai rețelelor.
Pe de altă parte, informațiile false care rămân din abundență pe site-urile importante pot avea consecințe groaznice. În Myanmar, postările virulente de anul trecut ale naționaliștilor budiști au incitat la purificare etnică și la violențe împotriva minorității Rohingya (de religie musulmană, n.r.). În 2016, un bărbat din statul american North Carolina a tras cu pușca de mai multe ori într-o pizzerie din Washington. El a crezut afirmațiile false incluse în câteva filmulețe de pe YouTube, potrivit cărora respectivul restaurant adăpostea ritualuri satanice cu copii în care era implicată și Hillary Clinton (în acel an, rivala lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, n.r.). Și exemplele ar putea continua.
SOFTWARE ȘI OAMENI. Așadar, care este soluția? Un raport publicat recent – realizat de Centrul pentru Afaceri și pentru Drepturile Omului de la Școala de Afaceri Stern din cadrul New York University – susține că platformele sociale ar trebui să elimine materialul care este, demonstrabil, neadevărat. Aceasta, mai degrabă decât ca respectivul material să fie doar retrogradat sau adnotat, așa cum se procedează acum în unele cazuri.
Orice material din zona gri, situat undeva între adevărat și fals, ar putea fi păstrat, consideră autorul raportului, Paul Barrett, director adjunct al Centrului, fost redactor la revista Bloomberg Businessweek. Acesta exemplifică: „O poveste lungă cu titlul «Holocaustul nu a avut loc niciodată» poate fi demonstrată ca fiind neadevărată și ar trebui să fie eliminată din acest motiv. Prin contrast, o poveste intitulată «Democrații favorizează în secret frontierele deschise» ar putea fi neîntemeiată și înșelătoare, dar nu se poate demonstra că este falsă“.
O cenzurare a unui material despre care se poate dovedi că este fals nu ar încălca dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de Primul Amendament (la Constituția SUA, n.r.), deoarece Primul Amendament se aplică numai acțiunilor guvernului. O firmă privată, cum sunt Facebook, Twitter Inc. sau Alphabet Inc. – compania-mamă a platformei YouTube –, poate să aleagă ce conținut vrea să afișeze.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.