Cum îşi falsifică românii adeverinţele de vaccinare. Poliţia a intrat pe fir

Elena Marinescu 27/08/2021 | 18:12 Ştiri
Cum îşi falsifică românii adeverinţele de vaccinare. Poliţia a intrat pe fir

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, vineri, că ministerul a sesizat organele de cercetare penală în ultimele săptămâni în cazul a 370 de persoane care au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false, obținute prin modificarea datelor.

Vicepreședintele CNCAV a vorbit și de „vaccinarea la chiuvetă”. „Pe așa-zisa «vaccinare la chiuvetă», adică actul de vaccinare a fost simulat în cabinetul de vaccinare, noi nu avem semnale la acest moment că ar fi un fenomen. Au fost câteva sesizări punctuale, iar Comitetul de coordonare a vaccinării le-a trimis la Poliție. Sunt câteva sesizări de la persoane care spun că au informații că personal din anumite cabinete de vaccinare a simulat actul de vaccinare și a eliberat adeverința de vaccinare”, a declarat Andrei Baciu. Potrivit acestuia, sunt până în 10 cazuri semnalate în zona de vest a țării.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a semnalat o așa-numită „vaccinare la chiuvetă” – „te duci în cabinetul de vaccinare, plătești, doza se aruncă în chiuvetă și tu obții certificatul că ești vaccinat”, potrivit Hotnews.

Anchetă extinsă în judeţul Timiş

După ce medicul timișorean a făcut numeroase afirmații pe acest subiect, Poliția Timiș a deschis o anchetă în acest caz. A fost întocmit dosar penal în rem, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor.

De exemplu, cineva care se vaccinează în UE și vrea să își scoată certificatul digital din România nu este înregistrat în Registrul Electronic de Vaccinare. Avem o echipă de experți care să analizeze tot felul de adeverințe de vaccinare din toată Uniunea Europeană și avem modele de adeverințe din toate statele UE”, a declarat Andrei Baciu.

Dacă cineva s-a vaccinat într-o altă țară cu J&J, de exemplu, și vrea să își scoată certificatul de vaccinare din România, trebuie să trimită un e-mail cu mai multe documente prin care trebuie să facă dovada vaccinării. Aici sunt peste 370 de adeverințe posibil false, deci 370 de oameni care au trimis hârtii posibil false, cu datele personale modificate în photoshop. Ministerul Sănătății a sesizat autoritățile”, a adăugat secretarul de stat.