Cum arată sfârșitul gigantului Toshiba

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
După o investiție neinspirată în construcția de reactoare nucleare, Toshiba are o notă de plată de 6,3 miliarde de dolari, situație în care s-ar putea să fie nevoită să–și vândă valoroasa divizie de cipuri pentru o salvare in extremis.
De la fondarea în 1873, când devenea primul producător japonez de echipament telegrafic, Toshiba a reușit să depășească mai multe momente critice – de la devastatorul cutremur din 1923 la bombardamentele care i-au distrus în întregime fabricile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până la eșecul playerului muzical Zune pe care l-a dezvoltat împreună cu americanii de la Microsoft.
În prezent, conglomeratul nipon ar putea renunța la finalizarea a patru centrale nucleare, în curs de construcție în zona de sud a Statelor Unite (Georgia și Carolina de Sud). Depășirea termenelor-limită și a bugetelor – lucrările sunt supervizate de Westinghouse Electric, o subsidiară a Toshiba – a dus la demisia președintelui companiei, Shigenori Shiga, pe 14 februarie, și o pierdere de 6,3 miliarde de dolari în conturile diviziei nucleare a Toshiba.
O pierdere care depășește suma (5,4 miliarde de dolari) pe care Toshiba a achitat-o în 2006 pentru achiziția Westinghouse. Iar scăderea financiară a businessului de energie nucleară este mult mai semnificativă. Pentru a evita colapsul, reprezentanții Toshiba spun că, cel mai probabil, vor fi nevoiți să vândă pachetul majoritar din businessul cu memorii flash, ultima perlă a gigantului nipon. A vândut deja divizia de echipamente medicale și pe cea de electrocasnice în urma unui scandal contabil din 2015.
„Toshiba urmează să se dezintegreze. Va supraviețui, nu va da faliment, dar este greu să mai speri că Toshiba va mai reuși să înregistreze creșteri“, este de părere Amir Anvarzadeh, director în cadrul firmei de brokeraj BGC Partners din Singapore.
PARIUL (PE) NUCLEAR. Și sunt mai mulți investitori de acord cu asta. Compania a pierdut deja 7 miliarde de dolari din valoarea de piață în șase săptămâni, iar picajul continuă după anunțul din 14 februarie.
Și nu doar investitorii Toshiba au pierdut, ci și cei care au mizat pe energia nucleară și pe Westinghouse – prima companie din SUA care obținea în 2008 autorizație de construcție pentru o centrală nucleară, după accidentul din 1979 de la Three Mile Island.
Eșecul celor de la Toshiba se explică în parte prin depășirea termenelor-limită prevăzute, dar și ca urmare a neîncadrării în bugetul promis. Niponii au anticipat că noua generație de reactor nuclear de tip AP1000 va fi mai ușor și mai rapid de executat. În realitate, a fost exact invers.
După anunțul pierderii celor 6,3 miliarde de dolari, noul președinte Toshiba, Satoshi Tsunakawa, nu a exclus retragerea completă a Toshiba din proiectul nuclear, pentru care va furniza doar echipament și servicii de inginerie. Toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv o posibilă vânzare a Westinghouse, a mai adăugat Tsunakawa.
„În joc, sunt miliarde de dolari. Situația ar putea îngenunchea Toshiba și cu siguranță înseamnă sfârșitul proiectului nuclear din SUA“, spune Gregory Jaczko, fost director al Comisiei de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA (NRC).
Este o răsturnare de situație umilitoare pentru compania japoneză care a produs primul bec și a devenit ulterior un mamut capabil să producă aproape orice, de la mașini de spălat până la echipamente medicale sau reactoare nucleare.
ACHIZIȚIE NEINSPIRATĂ. Când Toshiba cumpăra, acum zece ani, Westinghouse, Congresul american a început să fluture tot felul de garanții de împrumut și alte tipuri de stimulente în încercarea de a restarta industria nucleară americană. În 2008, Westinghouse a semnat contracte pentru construirea a patru reactoare.
Într-un interviu acordat BloombergBusinessweek în 2015, directorul executiv Thomas Fanning asigura că cele două reactoare din Georgia „vor fi cel mai de succes megaproiect din istoria industrială a Americii“.
Pentru a construi acest megaproiect, Westinghouse s-a orientat către compania Baton Rouge, parte a grupului Shaw din Los Angeles, dar fără experiență în domeniul nuclear. Fondată în 1987 de James Bernhard Jr., Shaw a crescut de la an la an prin achiziții succesive. În 2000, a achiziționat Stone&Webster, compania care a construit campusul MIT și mai multe centrale nucleare între anii ’50 și ’70. Achiziția le-a conferit celor de la Shaw credibilitate în domeniul nuclear și i-a ajutat să câștige contractele cu Westinghouse.
Când, în 2008, Westinghouse i-a angajat pe cei de la Shaw să construiască reactoarele, activitatea acestora din urmă era deja monitorizată. La începutul lui 2012, inspectorii NRC au găsit mai multe nereguli și le era deja evident că managementul Shaw nu are experiență în industria nucleară. În iulie 2012, Shaw a acceptat oferta de 3,3 miliarde de dolari de la Chicago Bridge&Iron, o companie de inginerie mult mai mare care voia să fie pregătită la momentul în care industria nucleară avea să renască. După trei ani, dându-și seama că așteptările au fost prea mari, cei de la Chicago Bridge&Iron au vândut o mare parte din activele Shaw către Toshiba pentru 229 milioane de dolari.
În aprilie 2016, la doar patru luni după ce a fost încheiată tranzacția, Toshiba i-a acuzat pe cei de la Chicago Bridge&Iron că au umflat valoarea activelor Shaw cu 2,2 miliarde de dolari și au cerut o renegociere. Chicago Bridge a refuzat și i-a dat în judecată pe japonezi pentru încălcarea termenilor tranzacției. O decizie preliminară din decembrie 2016 a decis renegocierea. Chicago Bridge a făcut recurs.
IN EXTREMIS. Pe lângă pierderea de miliarde înregistrată cu Westinghouse, reprezentanții Toshiba au anunțat că vor lua mai multe decizii „strategice“ în privința operațiunilor nucleare din străinătate și că analizează în continuare vânzarea deținerii în compania NuGeneration.
Cum rămâne însă cu renașterea industriei nucleare americane? Întârzierile celor de la Westinghouse cu proiectele lor nucleare, dezastrul de la Fukushima și invadarea pieței cu gaz ieftin au dus la o scădere a prețului energiei în SUA. Astfel, construcția de noi reactoare nucleare devine extrem de scumpă și riscantă.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Dezintegrare” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Într-o lună și jumătate, gigantul japonez Toshiba a pierdut 7 miliarde de dolari din valoarea de piață.[/vc_column_text][vc_column_text]
- NUCLEAR. Toshiba cumpăra, acum zece ani, compania Westinghouse, în contextul în care autoritățile americane promiteau facilități menite să restarteze sectorul nuclear american. În 2008, Westinghouse a semnat contracte pentru construirea a patru reactoare în partea de sud a Statelor Unite.
- INDIA. Westinghouse avea programat să construiască în India nu mai puțin de șase reactoare. Toshiba susține că ar vrea să furnizeze doar componente și servicii de inginerie pentru unitățile atomice și că nu-și asumă partea de construcție a reactoarelor.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Articol preluat din BloombergBusinessweek
de Jason Clenfield, Yuji Nakamura, Takashi Amano, Pavel Alpeyev și Stephen Stapczynski
adaptare de Mimi Noel
FOTO: Guliver / Getty Images