Cum arată internetul cenzurat în fiecare secundă, fără Google și Facebook

NewMoney 31/10/2018 | 13:59 Digital
Cum arată internetul cenzurat în fiecare secundă, fără Google și Facebook

Autor: Romulus Deac

 

Ideologiile otrăvite ale Vestului se insi­nuează bit cu bit și trebuie stârpite de la rădăcină, în fiecare secundă. Dar Marele Firewall al Chinei e acolo. Tot mai înalt. Tot mai restrictiv.  

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

Peste 33.000 de persoane au fost arestate pentru desfășurarea unor acțiuni care au periclitat siguranța internetului, în urma unei operațiuni speciale care a debutat la începutul lunii februarie, a anunțat recent Ministerul Public al Securității din China. Potrivit unui raport oficial citat de chinamoneynetwork.com, ministerul a investigat peste 22.000 de cyber-crime – de la acti­vi­tăți ilegale de comerț și fraude pe in­ternet la jocuri de noroc și pornografie online –, a închis sau suspendat peste 34.000 de site-uri și mai bine de 50.000 de conturi ile­gale de internet, și a șters peste 1,56 de milioane de „mesaje criminale“. Dar în spa­tele statisticilor seci și al explica­țiilor ofici­ale s-au ascuns de-a lungul timpului și altfel de povești.

Charles Xue, investitor în online cu du­blă cetățenie chinezo-americană și unul dintre cei mai influenți bloggeri ai țării, era arestat în august 2013 pentru că ar fi ape­lat la serviciile unor prostituate. Se întâmpla la scurt timp de la declanșarea de către Beijing a unei campanii de stopare a activismului online și se spunea neoficial că arestarea sa ar fi fost de fapt o îns­ce­nare menită să ascundă adevăratul motiv – opiniile critice la adresa Partidului. Câ­te­va săptămâni mai târziu, Xue a apărut la televiziunea de stat, încătușat și purtând o uniformă de deținut, cerând iertarea popo­rului chinez pentru că a postat comentarii iresponsabile în online. „Libertatea de expresie nu poate fi deasupra legii“, a spus Xue atunci. A fost eliberat în aprilie 2014, pe motiv de boală, dar abia după ce auto­ritățile au decis că nu mai reprezintă un pericol public.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

d