Cum ar putea fi redresată economia falimentară a insulei care vrea să devină al 51-lea stat al SUA

Mimi Noel 02/10/2018 | 12:35 Global
Cum ar putea fi redresată economia falimentară a insulei care vrea să devină al 51-lea stat al SUA

Guvernatorul portorican, Ricardo Rosselló, pariază pe cel puțin trei di­recții pentru a redresa economia fali­mentară a micului stat insular care ar putea deveni al 51-lea stat al SUA fintech, ca­na­bis și filme hollywoodiene.

Acest articol a apărut în numărul 49 (24 septembrie – 7 octombrie) al revistei NewMoney

La doar câteva luni după ce uraganul Maria a măturat Puerto Rico, distru­gând rețeaua electrică, o treime din lo­cuințele de pe insulă și ucigând 3.000 de oameni, Brock Pierce, actorul-copil devenit antreprenor, a lansat în spațiul public un mesaj destul de surprinzător – „Blockchain este aici și poate fi de ajutor“.

Într-o prezentare susținută în luna fe­bruarie la un summit pentru investiții organizat în Puerto Rico, Pierce le-a vorbit celor prezenți despre infrastructura dezastru­oasă a insulei și despre alte probleme economice. Tot el a oferit și soluția – expertiza pe care o are în domeniul tehnologiei, mai precis în zona criptomonedelor, ar pu­tea rezolva cele mai grave probleme cu care se con­fruntă această parte a teritoriului ame­rican.

„Împreună, putem face lucruri extraordinare și toată lumea ar avea de câști­gat“, a spus Pierce, care a jucat în peli­cu­la „The Mighty Ducks“ a celor de la Dis­ney și în alte câteva filme hollywoodiene înainte de se retrage din cine­matografie și de a deveni antreprenor, la vârsta de 17 ani.

TREI DIRECȚII. Pe măsură ce Puerto Rico face eforturi să-și recons­truiască economia răvășită puternic de ura­ganul din septembrie anul trecut, dar și de o recesiune care durează deja de un deceniu, guvernatorul Ricardo Rosselló a ales să parieze resursele guvernamentale ale micului stat insular pe stimularea a trei zone econo­mice – tehnologie financiară (așa-nu­mitul fintech), marijuana medici­nală și producție cinematografică.

Inițiati­vele lui seamănă cu portofoliul unui fond de investiții cu capital de risc, care pariază sume mici, dar multe pe afa­ceri riscante, care pot avea un impact major. „Vrem să mizăm cel mai mult pe câteva dintre aces­te zone și să acordăm stimulente directe acolo unde este cel mai pro­fitabil“, spunea Rosselló într-un interviu din 17 august.

PIB al Puerto Rico a scăzut cu circa 7% în ultimele 12 luni care, fiscal, s-au încheiat pe 30 iunie. Economia locală era deja șu­bredă când uraganul Maria a lovit. Cheltuielile publice scăpate de sub control și accesul facil la banii de pe Wall Street în contextul unui declin economic întins pe mulți ani au dus la o datorie publică de 74 de miliarde de dolari.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.