Cum a evoluat prețul locuințelor din România anul trecut

Andreea Neferu 20/03/2017 | 15:37 Ştiri
Cum a evoluat prețul locuințelor din România anul trecut

Prețurile locuințelor s-au majorat anul trecut cu 7,8% față de 2015, România aflându-se pe locul al 15-lea într-un top al creșterilor de pe piața rezidențială care surprinde evoluțiile din 55 de țări, potrivit indicelui global al prețurilor în piața rezidențială, realizat de compania de consultanță imobiliară Knight Frank.

„Evoluția rezidențială din România se vede și în acest ultim clasament, unde vedem că țara noastră și-a dublat creșterea în 2016, în comparație cu 2015 (7,8% versus 3,6%) și ne așteptăm la continuarea acestui trend”, potrivit Knight Frank.

Islanda conduce acest top, după ce prețurile locuințelor din această țară au crescut cu 14,7% anul trecut. ”Într-o realitate atât de incertă din punct de vedere politic și economic, 2016 a fost, totuși, un an în care au crescut piețele rezidențiale, dar s-au și schimbat semnificativ clasamentele în ceea ce privește performața locuințelor de clasă medie din lume”, arată reprezentanții Knight Frank.

Țări precum Turcia și Suedia, care în 2015 se aflau în fruntea clasamentului din punct de vedere al creșterilor de preț pe piața rezidențială, și-au temperat avansul în 2016. Astfel, dacă în 2015 prețurile din Suedia creșteau cu 12,3%, în 2016 indicatorul a avansat cu 6,1%. La fel, în cazul Turciei, prețurile au c rescut cu 12,2% anul trecut, față de 18,4% în 2015. La polul opus, China a urcat puternic în topul realizat de Knight Frank, cu o creștere a prețurilor pe piața rezidențială de 10,8% anul trecut.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.