Cu un singur pacient COVID internat, Spitalul Foişor cere aviz pentru tratarea pacienţilor ortopedici. Ping-pong între DSP şi ASSMB

Elena Marinescu 17/05/2021 | 20:52 Ştiri
Cu un singur pacient COVID internat, Spitalul Foişor cere aviz pentru tratarea pacienţilor ortopedici. Ping-pong între DSP şi ASSMB

Evacuat în toiul nopții și transformat în unitate medicală COVID, Spitalul Foisor mai are un singur pacient, care este tratat de 27 de medici. În tot acest timp, bolnavii care ar avea nevoie de tratamente de specialitate sunt nevoiți să se trateze în alte spitale din țară sau chiar în afara țării.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a confirmat că spitalul a solicitat revenirea la statutul de unitate medicală non-COVID, dar a precizat că trebuie să apeleze la asistenţa DSP, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) susţine că a acordat încă din 5 mai aviz de modificare a structurii, dar aprobarea ieşirii din statutul de de unitate medicală pentru pacienţi cu COVID nu ţine de DSP.

ASSMB: decizia revenirii unităţii sanitare la activitatea obişnuită excede atribuţiilor instituţiei

Luni, 17.05.2021, în cadrul unităţii sanitare este internat un pacient COVID-19, la secţia ATI. Toţi medicii din cadrul Spitalului Foişor care nu se află în concediu medical sau de odihnă sunt remuneraţi conform prevederilor legale în vigoare. Numărul total al medicilor care lucrează în cadrul Spitalului Foişor este de 27”, a transmis ASSMB, la solicitarea News.ro.

Solicitată să precizeze dacă se va redeschide curând unitatea sanitară şi pentru pacienţii cu afecţiuni din sfera ortopediei, instituţia a precizat că ”decizia revenirii unităţii sanitare la activitatea obişnuită excede atribuţiilor ASSMB”.

DSP: Cei de la Spitalul Foişor pot fi fie Covid, fie non-Covid

Astăzi am primit o solicitare de la Spitalul Foişor prin care aceştia cereau revenirea şi primirea pacienţilor non-covid în structură. Am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am convenit să recomandăm Spitalului Foişor să solicite asistenţa tocmai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a trece înapoi la forma de spital care îngrijeşte pacineţi non-covid. Nu ştiu câţi bolnavi de Covid mai sunt la Foişor, dar conform solicitărilor transmise, mai există în terapie intensivă un pacient covid”, a precizat luni după-amiază, la Parlament, ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă.

Noi am primit o cerere pentru modificare de aviz de funcţionare de la începutul lunii mai, dar Spitalul Foişor a primit aviz de modificare a structurii incă din data de 5 mai, din partea DSP Bucureşti, astfel încât în momentul de faţă pot să vă spun că ei au rămas în Covid doar cu 5 paturi de ATI.

Cererea a venit din partea managerului unităţii sanitare. 5 paturi de ATI, atât au în Covid, şi au primit din data de 5 mai aviz pe noua structură. Ei pot fi fie Covid, fie non-Covid, pentru că nu le permite structura, ATI-ul este open space.

Practic, ei în momentul de faţă nu pot rămâne spital Covid decât pe partea de AŢI , doar 5 paturi de ATI, cu toate că iniţial au avut 20 de paturi de ATI, întrucât, în urma unui control din partea DSU, am înţeles că instalaţia de oxigen nu face faţă decât pentru 5 paturi de ATI.

În momentul de faţă, noi am gândit că nu mai este oportun să rămână doar cu aceste 5 paturi de ATI. Solicitarea de ieşire din Covid nu ţine de DSP Bucureşti. Practic, noi nu facem decât răspundem solicitărilor venite din partea fiecărui manager de spital şi să punem în aplicare legea. În momentul de faţă”, a explicat dr Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti.

Evacuare fortaţă în miez de noapte, pe 10 aprilie

Spitalul de Ortopedie Foişor a devenit spital COVID din 10 aprilie, când evacuarea pacienţilor cu afecţiuni ortopedice, unii dintre ei operaţi, urcaţi noaptea în ambulanţe sau în maşinile rudelor, a provocat reacţii puternice şi critici vehemente atât din partea corpului medical, dar şi a organizaţiilor de pacienţi şi a politicienilor.

Decizia transformării în spital COVID a venit pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care necesitau internare la Terapie Intensivă.

Raed Arafat nu vrea deocamdată revocarea ordinului

Saptămâna trecută, Raed Arafat declara că Spitalul Foişor va rămâne unitate suport COVID. Şeful DSU spunea că nu crede că trebuie eliminat ordinul de revocare prin care spitalul ortopedic a devenit secţie pentru bolnavii infectaţi cu coronavirus.

Nu ştiu dacă trebuie eliminat ordinul de revocare prin care spitalul Foişor a devenit suport COVID. Ordinul a fost stabilit când a intrat, în acest moment când nu mai au pacienţi la terapie intensivă. Se decide pe baza situaţiei epidemiologice, când se întoarce. Aici, e un ordin care intră sau iese, un ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte unităţile sanitare COVID.

La acest moment, ordinul care a fost emis şi avizat de ministerul Sănătăţii, a stabilit anumite aspecte şi anumite condiţii. Condiţiile se îmbunătăţesc, ei mai au pacienţi de ATI, evităm să mutăm bolanvii de la un loc la altul, unde riscul este foarte mare pentru bolnavi. Aşteptăm să se termine situaţia care e, iar în urma analizei se paote întoarce la activitatea lui originală.”, a spus Raed Arafat, după şedinţa de Guvern.