Cu România la psihiatru: un român din 20 suferă de o boală mintală

Florel Manu 14/12/2017 | 11:53 Ştiri
Cu România la psihiatru: un român din 20 suferă de o boală mintală

Incidentul înregistrat la metroul bucureștean pe 12 decembrie, când o femeie, cu afecțiuni psihice, a împins o tânără în fața unei garnituri de tren ne face să ne gândim câți asemenea oameni sunt în jurul nostru. Cu atât mai mult cu cât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat deja că boala psihică va fi „boala secolului” și va deveni a doua cauză a mortalității în lume.

România se află și ea în zona de sus a problemelor cauzate de bolile psihice. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a numărat în 2016 peste 440.000 de persoane, din totalul de 9,1 milioane de asigurați, care au avut nevoie de prescripții medicale pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Asta arată datele oficiale, însă un raport de acum trei ani al OMS referitor la bolile psihice plasa România pe locul trei într-un top realizat pe 23 de state europene. Una din concluziile raportului era că, în România, unul din zece oameni suferea de depresie, fiind considerată principala afecțiune psihică. Experții OMS atrăgeau atenția că depresia va deveni o problemă globală de sănătate până în 2020.

Din criză în criză

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase. Un alt studiu al OMS estima că pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivităţii din cauza depresiei şi tulburărilor anxioase depășesc 1.000 de miliarde de dolari. Pentru a-i gestiona mai ușor pe bolnavii cu afecțiuni psihice multe țări europene au apelat la metode extreme. În Marea Britanie, de exemplu, cei cu afecțiuni psihice, considerați periculoși, sunt urmăriți cu sisteme de localizare prin satelit. Pentru aceste programe sistemul public de sănătate britanic plătește circa 600 de lire sterline pentru fiecare pacient.

În ceea ce privește România, medicii au atras atenția că mulți români care au afecțiuni psihice evită să meargă la un control de specialitate, iar un procent destul de mare de pacienți ajunge la doctor în faze critice. Medicii au constatat că din teama atribuirii unei etichete sociale, mulți români se adresează în primul rând psihologului și nu psihiatrului.

În 2008, la începutul crizei economice în România, și spitalele de psihiatrie erau în „criză”. La Voila, de exemplu, în Județul Prahova, în martie 2009, listele de așteptare pentru internare erau din noiembrie 2008. Medicii psihiatrii afirmau chiar: „Afară e criză și la noi se simte”. O statistică internă a spitalului arăta că dacă între octombrie 2007 și februarie 2008 au fost 2.214 internări, între octombrie 2008 și februarie 2009 cazurile internabile au crescut la 4.469, mai mult decât dublu într-un singur an. Atunci, medicii atrăgeau atenția că numărul celor cu afecțiuni psihice (nou descoperiți, n.r.) ar putea crește cu 10 -15%.

Ce este mai grav, spun medicii, jumătate din cei care suferă de depresie nu știu că au această afecțiune. Cu alte cuvinte, pacienții care cred că duc depresia pe picioare, în final ajung la psihiatru în genunchi.

 


FOTO: „Țipătul”, pictură de Edvard Munch (sursa: Wikipedia.org)

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.