Cu ce provocări vine 2021 pe piața muncii

Carmen Constantin 11/01/2021 | 10:27 Ştiri
Cu ce provocări vine 2021 pe piața muncii

Oamenii de afaceri își pun speranțele în vaccinul anti-COVID mai ceva decât în­tr-un guvern care ar tăia taxe pentru ca economia să își revină. Zguduită din te­melii de pandemie, piața muncii ur­mează trendul și e gata să se lanseze ca o rachetă, odată ce pericolul va fi trecut.

Nu sunt prea mulți angajați care să nu se fi întrebat în anul pandemiei: „Oare jobul meu va rezista? Oare la anul voi face ace­lași lucru, pentru aceeași companie, pentru același salariu?“.

Puțini sunt cei pentru care toate răspun­surile sunt afirmative. „Posibilitatea unei schimbări radicale a modului în care vom lucra de-aici înainte este reală“, spune Ana Visian, marketing manager al portalului BestJobs.eu. „Tehnologiile există și sunt la îndemâna oricărei companii, pentru acces la resursele organizației de la distanță și pen­tru comunicare în echipă. Cu alte cu­vinte, în viitor, dependența de un loc fix de muncă se va reduce tot mai mult“, consi­deră ea.

Reticență

„2021 va fi marcat de pre­cau­ție“, apreciază Corina Diaconu, managing director al agenției de recrutare ABC Human Capital. În opinia ei, modelul creionat în 2020 se va replica și în următorul an. „Bu­getele vor fi analizate cu mare strictețe, angajările și investițiile vor fi făcute doar ținând cont de urgențe, se ocupă doar posturile absolut necesare. Mai mult, când unii oameni pleacă din companii, nici mă­car nu mai sunt înlocuiți, se face un cumul de la două joburi la unul singur.“

O situație care nu poate dura, în opinia lui Bogdan Badea, chief executive officer (CEO) al site-ului eJobs. „Știrea pozitivă că vaccinul trebuie să so­sească se simte deja la companii. Unele dintre ele reconsideră posibilitatea să reia deja mai în forță anga­jările. La firul ierbii, criza economică de care vorbesc unii ana­liști nu se simte așa de mult. Companiile mari și-au făcut deja concedierile în august-septembrie, când s-a terminat șoma­jul tehnic“, spune Bogdan Badea. Cu o excepție: domeniul ospitalității, care pur și simplu s-a prăbușit din cauza pandemiei și s-ar putea să nu-și revină nici în 2021.

„Oamenii vor rămâne reticenți. În plus, în 2020 am intrat în criză după o perioadă extrem de bună, așa că am suportat altfel tot ce s-a întâmplat, dar 2021 vine după acest an (2020, n.r.) extrem de dificil“, apre­ciază Corina Diaconu. Cum multe com­panii HoReCa s-au închis ori s-au restrâns mult, „vedem tot mai multe aplicări din partea celor care se reorientează către alte activități, și vorbesc aici de oameni cu experiență, nu de tinerii care schimbă frec­vent joburile“, adaugă Corina Diaconu.

Cine continuă să sufere

„Nici indus­tria de evenimente nu-și va reveni așa ușor. Chiar dacă va veni vaccinul pentru toată lumea, eu nu cred că cineva va lăsa un eveniment închis, de exemplu, de o mie de oameni, în 2021. Organizatorii de eveni­mente vor continua să sufere“, spune Bogdan Badea.

BestJobs a consemnat o scădere a „nu­mă­rului de poziții deschise și cu 75% în unele domenii precum HoReCa, turism sau evenimente. Aici e în continuare riscul cel mai mare, atât în ceea ce privește conce­dierile, cât și tăierile importante de salarii“, precizează Ana Visian.

Când un domeniu pierde atât de mult, inevitabil, altul câștigă. În noiembrie, nu­mărul total de joburi disponibile pe BestJobs a înregistrat o creștere de aproximativ 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 52% din joburi au fost din ca­tegoria white collar (angajați birouri), iar 29% – blue collar (lucrători). Site-ul eJobs raportează, la rândul său, pentru 2020, un minus de 20% privind nu­mărul de locuri de muncă oferite față de 2019. Cine a angajat mai mult? „Businessu­rile online, livratorii de orice tip, de la cei de mâncare la com­paniile de curierat, lan­țurile de hipermarketuri, care au deschis multe magazine anul acesta și au angajat foarte mult. Pentru ei, bună parte din 2020 a fost cam în fie­care zi Crăciunul“, spune CEO-ul portalului eJobs.

Bogdan Badea precizează că aceste afa­ceri au angajat constant, tot anul, inclusiv în perioada stării de urgență. „Și nu doar în orașele mari, ci chiar în zonele rurale. Și atunci joburile au fost distribuite și la nivel de teritoriu“, spune el.

De cealaltă parte a baricadei, angajații simt în această perioadă o presiune uriașă să accepte salarii mai mici sau un volum mai mare de muncă pentru același salariu. „Sunt domenii în care angajatorii profită de situație, pen­tru că au de unde alege, și-i iau pe cei mai buni, chiar cu salarii mai mici“, spune Ana Visian.

Explozie de joburi la vară

La rândul său, Bogdan Badea vede pe piață o si­tuație de neimaginat la începutul anului, când pandemia părea doar o știre din în­depărtata Asie. „Lumea acceptă poziții sub nivelul de pregătire și salarii sub ce avea îna­inte. Cei care au rămas fără loc de muncă au căutat până la patru luni până au găsit.“

Cu toate acestea, Bogdan Badea e optimist că piața își poate reveni rapid în 2021. „Noi vedem un început de an ezitant, cel pu­țin în primul trimestru, până se stabili­zează tot ce înseamnă vaccin. Dar din trimestrul 2, odată ce se reiau cu adevărat activitățile la nivel de economie, ne aștep­tăm la o explozie a numărului de joburi. Mulți vor trebui să reia angajările de la zero“, spune specialistul în resurse umane, care dă și un exemplu: sălile de cinema. „După șase luni fără activitate, eu nu cred că toate cinematografele și-au păstrat toți angajații. Deci cred că va fi o dinamică foarte accelerată din trimestrele 2 sau 3.“

Tendința de digitalizare a pieței muncii va continua. „Joburile IT, de e-commerce vor exploda anul viitor. Astfel de poziții și astfel de oameni vor fi foarte căutați în 2021“, apreciază CEO-ul site-ului eJobs.

Și multe interviuri de angajare s-au mutat în online, spune Ana Visian, de la BestJobs, în opinia căreia „remote work repre­zintă un trend puternic, care va rezista și va căpăta amploare în viitor, indiferent de evoluția pandemiei“.

„Piața va fi în continuare extrem de agi­tată, cred că nu mai știe nimeni cum va evo­lua, decât așa, de la o lună la alta sau la nivel de trimestru“, crede Corina Diaconu, care le recomandă oamenilor să fie pru­denți. „Să nu se uite neapărat la câțiva lei în plus la salariu, ci mai curând la stabi­litatea și la seriozitatea companiei. Să se uite după cei care au demonstrat că au pu­terea să reziste și unei crize de felul acesta și care au făcut tot ce au putut să își păstreze personalul.“

Dinamică de pandemie

În toamnă, cei mai activi pe piața muncii au fost tinerii, arată statisticile BestJobs.

  • La modă. În noiembrie, au fost 60.000 de căutări pentru numai trei domenii: financiar, IT și medical & pharma.
  • Căutări active. Cei mai mulți candidați sunt din București (peste 70.000), Timiș (peste 14.000) și Cluj (aproape 8.000).
  • Candidați. Își caută de lucru mai ales tine­rii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (33,9%) și cei care au între 35 și 44 de ani (22,8%). 52,5% din candidați sunt femei.
  • Economii. Pandemia i-a forțat pe români să pună bani deoparte. Doi din trei vor să păstreze acest obicei.

Acest articol a aparut în numărul 106 al revistei NewMoney

FOTO: Getty