Cu americanii până la capăt: de ce a renunțat România la sistemul de rachete sovietice

Florel Manu 12/07/2017 | 11:12 Ştiri
Cu americanii până la capăt: de ce a renunțat România la sistemul de rachete sovietice

România va cumpăra rachete de tip Patriot. Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, conform Pentagonului.

Autoritățile de la București și-a arătat intenția de a cumpăra acest tip de armament din Statele Unite încă din luna aprilie, însă a fost nevoie de acordul Departamentului de Stat. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. În cazul în care autoritățile americane vor autoriza vânzarea, programul de înzestrare cu sisteme Patriot ar putea începe încă de anul acesta. Achiziția rachetelor ar putea fi făcută prin intermediul companiilor Raytheon Co și Lockheed Martin Corp.

Sistemele Patriot vor face parte dintr-un sistem integrat de apărare aeriană care include șase avioane de luptă F-16 pe care România le-a achiziționat recent, arăta în urmă cu trei luni DefenceNews.

România utilizează în prezent mai multe tipuri de sisteme de rachete. România dispune de opt sisteme Hawk cumpărate din Olanda în 2004, dar erau nemodernizate. Rachetele Hawk au o rază de acțiune de cel mult 50 de kilometri, un plafon maxim de pănă la 20.000 de metri și necesită dirijare în timpul zborului.

România mai dispune și de sisteme de rachete de tip sovietic de generație veche, din anii `60. Este vorba de sistemul S-75 Volhov care a beneficiat de modernizări succesive de-a lungul timpului.

În calitate de membru NATO, România a ales să achiziționeze rachete Patriot pentru a fi compatibilă cu Polonia, care a anunțat de mai mult timp că se va dota cu opt astfel de sisteme de apărare. Statele Unite au folosit pentru prima dată rachetele Patriot în prima confruntare din Golf, pentru a contracara sistemele irakiene Scud.

 


FOTO: AFP / Guliver – Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.