Criza guvernelor pe înțelesul tuturor: Grindeanu vs Tudose

Florel Manu 10/10/2017 | 12:25 Ştiri
Criza guvernelor pe înțelesul tuturor: Grindeanu vs Tudose

La 103 zile de la începutul guvernării, premierul Mihai Tudose recunoaște că relația sa cu liderul PSD, Liviu Dragnea, „nu se află într-un moment fericit”. Și cum istoria se repetă, prea multă fericire nu a fost nici între Dragnea și fostul premier PSD, Sorin Grindeanu.

Acesta a fost demis după 175 de zile de guvernare în urma unei moțiuni de cenzură introdusă chiar de coaliția de guvernare PSD – ALDE, care a fost cea care a numit inițial guvernul. Așa cum reiese din dinamica celor nici măcar 300 de zile de guvernare, gruparea aflată la putere este pe cale să schimbe al doilea guvern în nici măcar un an. Așa cum remarcau analiștii politici încă de la schimbarea cabinetului Grindeanu, problemele nu sunt unele de guvernare ci de viziuni politice în interiorul formațiunii majoritare. Aceeași situație este pe cale să se petreacă și acum cu guvernul Tudose, după ce actualul premier a recunoscut erodarea relației dintre el și liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Păcatele” lui Grindeanu

„Când un partid își asasinează politic propriul prim-ministru, avem o gravă problemă de sistem”, declara în iunie pentru NewMoney analistul politic Cristian Pîrvulescu. Dar cum s-a manifestat criza Guvernului Grindeanu? În luna mai a acestui an, liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea respectiv Călin Popescu Tăriceanu, au început să nu mai fie pe aceeași lungime de undă cu premierul numit în ianuarie.

Înainte de schimbarea guvernului, surse ale ziarului Adevărul spuneu că în urma unei evaluari făcute de colaiția de guvernare ar fi urmat să fie schimbați mai mulți miniștri, la Apărare, Transporturi, Educație, Finanțe, IMM-uri, Interne și eventual la Justitie. Justiție care a fost criticată dur în spațiul public ca urmare a introducerii Ordonanței 13 care viza modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Au urmat presiuni în stradă, totul culminând cu ziua de 4 februarie, când Digi 24 a estimat că în fața Palatului Victoria au protestat circa 400.000 de persoane. Practic, la fix o lună de la instalare (4 ianuarie 2017 – n.r.) guvernul PSD – ALDE era dur criticat din spațiul public. Guvernul a continuat să ia decizii de majorări salariale și relaxare fiscală, în timp ce analiștii economici au avertizat Executivul că riscă să provoace dezechilibre financiare.

Pe acest fond, presiunile politice asupra Cabinetului Grindeanu au început să crească, iar relația dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-a depreciat rapid. În concluzie, Grindeanu a fost sacrificat cu tot cu guvern în urma unei moțiuni de cenzură. Liviu Dragnea a menținut însă în noul cabinet o pate din miniștri guvernului Grindeanu.

Presiuni pe Tudose

La 29 iunie, coaliția PSD – ALDE instala un nou guvern condus de Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în cabinetul anterior. În loc să liniștească opinia publică, noul guvern a venit cu declarații care au aruncat Bursa în aer. Ionuț Mișa, încă ministru desemnat al Finanțelor, declara în iunie că până la sfârșitul anului urmează ca Pilonul II de pensii să fie desființat. Reacția opiniei publice a fost cu atât mai vehementă cu cât fondurile strânse de Pilonul II de pensii se ridicăau la acea vreme la circa șapte miliarde de euro, bani pe care Guvernul ar fi urmat să-i utilizeze pentru găurile din buget. Ulterior, cel care a lansat discuția, dar și premierul Tudose au liniștit spiritele cu promisiunea că Pilonul II nu va fi desființat.

După doar o săptămână de Guvernare, premierul Tudose și-a arătat intenția de a-l schimba pe șeful fiscului, Bogdan Stan pe care îl acuza de o slabă colectare a resurselor bugetare. Liviu Dragnea s-a opus deciziei fiind vorba de prima divergență dintre cei doi. Schimbarea șefului fiscului a fost și cauza uneia dintre tensiunile care au apărut între liderul PSD și premierul Sorin Grindeanu. La puțin peste o lună după ce și-a preluat mandatul, Mihai Tudose avea să intre într-o nouă serie de contre mai dure cu liderul PSD Liviu Dragnea, în urma deciziei ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu legată de pensiile speciale și plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului.

Nici nu a trecut bine episodul pensiilor și a venit discuția legată de trecerea ELCEN la Primăria Capitalei. În dorința de a o sprijini pe Gabriela Firea, Liviu Dragnea susținea acest demers, în timp ce premierul Tudose era mai rezervat, reclamând apariția unor posibile probleme penale.

În urmă cu două zile, tensiunile PSD – Guvern au fost alimentate de un sondaj intern al social-democraților care arată că popularitatea premierului este în „semnificativă scădere”. Analiștii politici au intuit că este vorba de fapt de un artificiu prin care Liviu Dragnea să demareze înlăturarea lui Tudose de la guvernare. În ultimele 24 de ore, premierul Tudose a recunoscut că relațiile dintre el și Dragnea s-au depreciat. Și asta în condițiile în care Tudose intenționează să schimbe o serie de miniștri din cabinet pe fondul performanțelor scăzute și a problemelor din Justiție. Decizia premierului nu este agreată însă de liderul PSD, care ar urma să iasă la atac. Întrebarea care se pune este după ce scenariu va aborda noua criză guvernamentală.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.